Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

   15 Σεπτεμβρίου 1995. Μια μαύρη μέρα για την δασοπυρόσβεση και γενικότερα για την περιοχή μας, αφού  εκείνη την μέρα λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, κατέπεσε ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού, με 3 χειριστές πλήρωμα και 7 επιβαίνοντες δασοκομάντος, που πήγαιναν για να λάβουν μέρος σε κατάσβεση φωτιάς στα βουνά του νομού Δράμας. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία όμως (το πόρισμα ρίχνει ευθύνες στους χειριστές, πράγμα που αμφισβητούν έντονα οι συγγενείς των θυμάτων που μιλούν για ασυντήρητο ελικόπτερο που δεν έπρεπε να πετά), το ελικόπτερο «βρήκε» σε καλώδια από πυλώνες της ΔΕΗ που υπάρχουν στην περιοχή και αφού έχασε τον έλεγχο, καρφώθηκε στα βράχια που υπήρχαν εκεί.

Αποτέλεσμα αυτού του τραγικού γεγονότος ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οι: λοχαγός Θεόκλειτος Καλφόπουλος ετών 37, αρχιλοχίας Δημήτριος Σκούντας ετών 30, επιλοχίας Δημήτριος Κωστόπουλος ετών 27, ο δασοπόνος Αντώνιος Σφυνιάς ετών 28, ο δασοφύλακας Εμμανουήλ Λιάπης ετών 32 και οι δασοκομμάντος Γεώργιος Τζιαγκίδης ετών 28, Ευάγγελος Κουτσογιώργης ετών 27, Εμμανουήλ Κεσικιάδης ετών 26, Γρηγόριος Αδάμος ετών 23 και Χρήστος Κρικόπουλος ετών 22. 10 νέοι άνθρωποι που πήγαν να αποσοβήσουν ένα κακό, δεν επέστρεψαν ποτέ στους οικείους τους.

   Χθες Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου το πρωί στις 11, με την εποπτεία του συλλόγου Καταδρομέων νομού Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», τελέστηκε στον τόπο του δυστυχήματος μνημόσυνο στην μνήμη των αδικοχαμένων παλληκαριών, με την παρουσία αρκετών συγγενών, φίλων και συναδέλφων των αδικοχαμένων δασοκομμάντος και λίγων δυστυχώς επισήμων.

   Παρόντες οι δήμαρχοι Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και Παρανεστίου Νίκος Καγιόγλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς που εκπροσώπησε τους αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Δράμας, ο πρόεδρος του τοπικού συμβούλου Πλατανόβρυσης Σάββας Παμπουκίδης και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δράμας Κώστας Δαδούδης. Το μνημόσυνο όπως προείπαμε τελέστηκε στην τοποθεσία που έγινε το ατύχημα, η οποία έχει διαμορφωθεί σε μνημείο και χώρο προσκυνήματος, αφού χτίστηκε στο σημείο εκείνο και ένας ναΐσκος, αφιερωμένος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Νικήτα, ενώ υπάρχει και μια επίτιμη πλάκα. 

   Μετά το μνημόσυνο, έγινε προσκλητήριο απόντων από τα μέλη του συλλόγου Καταδρομέων σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης. Σχεδόν κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει ένα δάκρυ που κύλησε για τον άδικο χαμό των παλικαριών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Καβαλιώτες. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τους δυο δημάρχους και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πλατανόβρυσης, στο μνημείο των πεσόντων δασοκομμάντος. Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλλει ο εθνικός ύμνος, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μια σεμνή δεξίωση.

 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Η ευχή όλων είναι να μην ξεχαστούν αυτοί οι ήρωες που έπεσαν για την Πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου