Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.

   Άναψε για τα καλά ακόμη μια φορά το θέμα με τις αδέσποτες αγελάδες του Χαλκερού, μετά και το προχθεσινό τροχαίο ατύχημα που είχε ο συμπολίτης μας Ηλίας Ιωαννίδης. Και ευτυχώς ο άνθρωπος δεν έπαθε απολύτως τίποτα, εν αντιθέσει βέβαια με το αυτοκίνητό του που έπαθε σοβαρότατες ζημιές. Το ατύχημα έγινε το βράδυ της Τρίτης 15 Νοεμβρίου στην παλιά εθνική οδό Καβάλας Ξάνθης ενδιάμεσα της εισόδου της ΒΦΛ και της γέφυρας της Εγνατίας οδού.

   Στο ρεύμα από την Καρβάλη προς την Καβάλα και μόλις πέρασε την γέφυρα της Εγνατίας που φωτίζεται, έπεσε στα απόλυτα σκοτάδια. Ξαφνικά βρέθηκε μπροστά του μια αγελάδα που αποφάσισε ξαφνικά να περάσει απέναντι. Παρά της προσπάθειες που έκανε να την αποφύγει, δεν τα κατάφερε και έπεσε πάνω της. Εκτός από το σοκ και τις ζημιές στο αυτοκίνητο ο κ. Ιωαννίδης δεν τραυματίστηκε, όμως το άτυχο ζώο σε λίγη ώρα ψόφησε τραυματισμένο. Ειδοποίησε την τροχαία και προσπαθούσε να ειδοποιήσει τους διερχόμενους οδηγούς αφού αυτοκίνητο και αγελάδα ήταν μέσα στο οδόστρωμα.

   Πράγματι η τροχαία έφτασε στον τόπο του ατυχήματος με δυο περιπολικά και με αυτοκίνητο της οδικής βοήθειας αυτοκίνητο και αγελάδα βγήκαν εκτός δρόμου. Ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική υπηρεσία που έπλυνε τον δρόμο από τα γυαλιά του αυτοκινήτου. Χθες το πρωί αναζητήσαμε κάποιες απαντήσεις από ανθρώπους που βρέθηκαν στο ατύχημα και είδαν από κοντά την κατάσταση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Άρης Βέρος και Δημήτρης Εμμανουηλίδης ο διοικητής της τροχαίας Καβάλας Βασίλης Τσομπάνογλου και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Χαλκερού βρέθηκαν στην περιοχή του ατυχήματος από την πρώτη στιγμή. «Η ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα όλων των διοικήσεων των τελευταίων χρόνων, αποτυπώνεται ανάγλυφα σ’ αυτό το συμβάν, μας είπε ο κ. Εμμανουηλίδης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη σε κάτι που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια. Είχε Άγιο ο συμπολίτης μας αλλά πρέπει να αφυπνηστούμε μια και λέμε πως έχουμε συντεταγμένα όργανα και υπηρεσίες».

   Ζητήσαμε και την γνώμη του διοικητή της τροχαίας Βασίλη Τσομπάνογλου. Κι αυτός μας τόνισε πως σίγουρα πρέπει κάτι να γίνει. «Εμείς σαν τροχαία έχουμε ευθύνη για τέτοια περιστατικά με αδέσποτα ζώα πάνω σε δημόσιο δόμο, μας είπε οκ. Τσομπανογλου. Έχουμε πλήθος τέτοιων παραβάσεων που οδηγούνται σε αυτόφωρο. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να απομακρυνθούν οι στάβλοι και τα ζώα που βρίσκονται κοντά στους δρόμους. Παρακολουθούμε στενά το θέμα αφού με το ενώτιο του ζώου θα βρούμε τον ιδιοκτήτη του. Πιστεύω πως θα αποζημιωθεί ο συμπολίτης μας από τον ιδιοκτήτη του ζώου που έχει 100% υπευθυνότητα. Σε προηγούμενη υπόθεση ο ιδιοκτήτης ζώου που βρέθηκε μέσα σε δρόμο τιμωρήθηκε με 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Πρέπει σε συνεργασία όλες οι υπηρεσίες να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα ώστε να λυθεί».

   Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος που χαρακτήρισε δολοφονική την ενέργεια των κτηνοτρόφων να αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους. «Όμως δεν μπορεί να φταίνε σε όλα μόνο οι κτηνοτρόφοι, μας είπε. Πρέπει και η πολιτεία να θεσπίσει νόμους οι οποίοι να εφαρμόζονται. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και να ψηφιστούν σωστοί νόμοι που να υποχρεώνουν τους κτηνοτρόφους να προσέχουν τα ζώα τους. Ακόμα και στα πρανή της Εγνατίας οδού βόσκουν ζώα από κάποιους «έξυπνους» συναδέλφους μου πράγμα που απαγορεύεται ρητά. Όμως μέχρι στιγμής κανένας δήμος του νομού Καβάλας δεν έχει κανονισμό κτηνοτροφίας. Υπάρχουν προσχέδια αλλά πέραν τούτου ουδέν. Και οι συνάδελφοί μου πρέπει να αποκτήσουν σωστή νοοτροπία και να υπακούμε στους νόμους. Ακόμη και το  καινούργιο νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο στο τέλος του Νοέμβρη είναι ελλιπές. Πρέπει όπου δεν πίπτει λόγος να πέσει ράβδος. Ο σύλλογος δεν μπορεί να επέμβει σε όλους τους κτηνοτρόφους αφού δεν είναι όλοι μέλη του. Πρέπει όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
   Το τραγικό είναι πως λίγη ώρα μετά το ατύχημα άλλη μια αγελάδα βρισκόταν μέσα στον δρόμο, στα φανάρια της διασταύρωσης του Χαλκερού. Άντε να δούμε ως πότε θα θρηνούμε θύματα και θα πληρώνουμε ζημιές από αγελάδες. 
     Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Σύμφωνα με τις Αρχές της Κολομβίας, η ισονομία πρέπει να επικρατεί και στο ζωικό βασίλειο. Με το σκεπτικό αυτό, μια αγελάδα βρέθηκε …στην φυλακή, επειδή προκάλεσε τροχαίο ατύχημα! Το συμπαθές θηλαστικό έκανε αμέριμνο την βόλτα του σε δρόμο της πόλης Giron, όταν χτυπήθηκε από μια γυναίκα που επέβαινε σε μηχανάκι. Αν και η οδηγός δεν τραυματίσθηκε σοβαρά, η Αστυνομία… συνέλαβε την αγελάδα και την οδήγησε πίσω από τα κάγκελα, με τις κατηγορίες της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και σωματικής βλάβης. Κι αν το περιστατικό σας φαίνεται τραγελαφικό, οι Κολομβιανές Αρχές μάλλον δεν αστειεύονται: «Αν ο υπαίτιος του ατυχήματος ήταν άνθρωπος, θα βρισκόταν στη φυλακή. Γιατί όχι και μια αγελάδα;» δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Πάσα ομοιότητα με τις αγελάδες του Χαλκερού την θεωρούμε απλή σύμπτωση. Εκτός και αν περιμένουμε την επέμβαση της Κολομβιανής αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου