Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΞΕΘΑΦΤΗΚΕ ΠΑΛΙΟ ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.

   Ήρθε τελικά προχθές Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στο φως η σημαντική ανακάλυψη που έκανε η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Κάστρο της Καβάλας. Και ήταν εντελώς τυχαία η ανακάλυψη αυτή, αφού πριν από δυο περίπου μήνες στο πλαίσιο του καθαρισμού και της συντήρησης του Κάστρου, συνεργείο της ανακάλυψε θαμμένο ένα παλιό κανόνι και δεκάδες μπάλες - πυρομαχικά που χρησιμοποιούνταν κατά κόρο εκείνη την εποχή.

   Ως γνωστόν τον τελευταίο καιρό η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επιβλέπει ένα έργο που περιλαμβάνει καθαρισμούς και συντηρήσεις τόσο στο παράλιο τείχος, όσο και στο τείχος του Κάστρου της Καβάλας, αλλά και μέσα σ’ αυτό. Όταν λοιπόν το συνεργείο έφτασε πάνω από την Πορτάρα – την κάτω είσοδο δηλαδή του Κάστρου – βρέθηκε μπροστά σε χόρτα και έναν όγκο χωμάτων μέσα σε μια από τις πολεμίστρες του. Αποφάσισαν πως έπρεπε να καθαριστούν αυτά τα χώματα και τα χόρτα. Όμως όταν ξεκίνησαν τον καθαρισμό, ανακάλυψαν ένα παλιό κανόνι και δεκάδες μπάλες πυρομαχικών διαφόρων διαστάσεων γύρω του. Αμέσως διακόπηκαν οι εργασίες και επί τόπου βρέθηκαν άνθρωποι της υπηρεσίας. Αποφάσισαν πως από εδώ και μετά χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, ώστε το κανόνι, να βγει στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα.

   Προχθές λοιπόν μετά από επίπονη προετοιμασία, το παλιό αυτό κανόνι βγήκε στην επιφάνεια και συσκευάστηκε περιμένοντας κάποια κονδύλια για να αναπαλαιωθεί και να συντηρηθεί. Χρησιμοποιήθηκε χειροκίνητο γερανάκι και αρκετοί εργάτες, μια και το βάρος του είναι σχεδόν 300 κιλά. Το παράξενο βέβαια είναι πως δεν είναι σιδερένιο όπως το άλλο κανόνι που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, αλλά χάλκινο. Μάλιστα το μπροστινό του μέρος δείχνει πως είναι ανοιγμένο, σα να έσκασε σε μια από τις εκπυρσοκροτήσεις του. Γύρω από το κανόνι υπάρχουν εκατοντάδες σιδερένιες στρόγγυλες μπάλες που τις χρησιμοποιούσαν για πυρομαχικά. Το ότι είναι χάλκινο αυτό το κανόνι ίσως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ίσως χρειαστεί συνεργασία με άλλες εφορείες αρχαιοτήτων που έχουν την απαραίτητη εμπειρία, ώστε να πιστοποιηθεί η χρονολογία στην οποία χρησιμοποιήθηκε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

   Πάντως το κανόνι αυτό θα μείνει για κάποιο διάστημα στο Κάστρο συσκευασμένο προσεκτικά και αργότερα θα μεταφερθεί για περαιτέρω έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου