Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.


   Το ότι επισκέπτονται την Καβάλα κάθε εβδομάδα αρκετοί Τούρκοι σχεδόν κάθε εβδομάδα είναι γνωστό. Τους συναντάμε να περιδιαβαίνουν την πόλη, να ψωνίζουν και να διασκεδάσουν στις ταβέρνες και στα ουζερί. Σε μια κεντρική ταβέρνα λοιπόν, πετύχαμε ένα γκρουπ Τούρκων επισκεπτών το περασμένο Σάββατο το βράδυ και γίναμε όλοι μια συντροφιά. Μάλιστα ο ξεναγός τους ο Σερίφ, ήξερε πολλά Τούρκικα τραγούδια, γνωστά και στην προσφυγική Καβάλα κι έτσι το κέφι γρήγορα άναψε.
Το Γεφύρι του Χασάν λίγο έξω από το Νικηφορο Δράμας.

   Σε ένα διάλειμμα ρωτήσαμε τον ξεναγό του γκρουπ γιατί προτιμούν την Καβάλα και η απάντησή του μας ξάφνιασε. Πρόκειται για ένα τουριστικό πρακτορείο της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνει εκδρομές σε περιοχές που έζησαν Τούρκοι, οι οποίοι αποχώρησαν στην ανταλλαγή το 1922-24. Οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων ψάχνοντας τις ρίζες τους, βρίσκονται σε περιοχές όπου εκείνη την εποχή οι παππούδες τους ζούσαν κατά χιλιάδες και είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους ντόπιους. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνεται εκδρομή με διανυκτέρευση στην Καβάλα και προορισμό τον Νικηφόρο της Δράμας. Εκεί λίγο έξω από τον Νικηφόρο την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έζησε ένας λαϊκός ήρωας της Τουρκίας, ο Χασάν. Οι τουρκικές παραδόσεις λένε ότι ο αντάρτης Χασάν λήστευε τους πλούσιους και μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς και κατατρεγμένους. Τελικά τον σκότωσαν Τούρκοι στρατιώτες (Τζανταρμάδες), αλλά το όνομά του έγινε θρύλος και λαϊκό τραγούδι. Βέβαια κατά έναν άλλο θρύλο ο Χασάν γλίτωσε και μετά την ανταλλαγή έζησε στην Τουρκία.
Δεκάδες είναι τα γκρουπ που επισκέπτονται το Γεφύρι του Χασάν.

   Οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες αναζητούσαν την τοποθεσία μιας παλιάς γέφυρας της Δράμας, όπου έδρασε ο Χασάν, ενώ υπάρχει και ένα πολύ γνωστό δημοτικό τραγούδι (Drama Κoprusu- Της Δράμας το γεφύρι) που αναφέρεται στα ανδραγαθήματά του. Τελικά κατάφεραν να εντοπίσουν μελετώντας ιστορικά κείμενα της εποχής και γκραβούρες, το σημείο όπου βρισκόταν η γέφυρα, ή μάλλον το παλιό υδραγωγείο και το οποίο επισκέπτονται πλέον κατά κόρον οι Τούρκοι. «Ήταν παλιό υδραγωγείο με καμάρες, αλλά από τις διηγήσεις οι Τούρκοι κάτοικοι της περιοχής το ονόμασαν γέφυρα, επειδή περνούσαν κάτω από αυτό νερά, μας περιγράφει ο Σερίφ σε άπταιστα Ελληνικά. Είναι κάτω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Πυξαρίου του Δήμου Νικηφόρου και αποτελεί ιστορική τοποθεσία για τους Τούρκους. Αύριο Κυριακή το πρωί θα επισκεφτούμε λοιπόν την γέφυρα του Χασάν με τα 53 άτομα του γκρουπ, θα τραγουδήσουμε το τραγούδι του, θα φωτογραφηθούμε, ενώ στην παρέα μας υπάρχουν και αρκετοί που οι παππούδες τους έζησαν σ’ εκείνη την περιοχή και είναι γι’ αυτούς ένα προσκύνημα».
Τα Τούρκικα γκρουπ που έρχονται στην Καβάλα διασκεδάζουν σε ταβέρνες της πόλης.

   Στην συνέχεια μέσω του Παρανεστίου το γκρουπ με τους Τούρκους βρέθηκε στην Ξάνθη και μετά το μεσημεριανό φαγητό αναχώρησαν για την Κωνσταντινούπολη. Το Σάββατο το βράδυ πάντως έδειξαν να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Μάλιστα η ταβέρνα «50-50» που τους φιλοξένησε, για να τους ευχαριστήσει περισσότερο τους έδωσε και μια ανατολίτικη νότα επιστρατεύοντας 2 χανουμάκια.

Ο χορός όπως ήταν φυσικό έδωσε και πήρε. Και ο  Σερίφ μας διαβεβαίωσε πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα βρίσκετε πάλι στην Καβάλα με άλλο γκρουπ.   

ΣΧΟΛΙΟ

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η περιοχή της Δράμας συγκέντρωνε πριν από την απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας μεγάλο αριθμό Τούρκων κατοίκων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 1910 την εποχή εκείνη ζούσαν στην πόλη της Δράμας 13.000 Τούρκοι, 6.500 Έλληνες, 350 Εβραίοι και 32 Βούλγαροι. Η πόλη είχε 15 τζαμιά και 3 τεκέδες (μουσουλμανικά μοναστήρια) και μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα ήταν οι τρεις πόλεις του ελληνικού κράτους όπου υπήρχαν δερβίσηδες και λειτουργούσαν τεκέδες. Πολλοί φυσικά Τούρκοι ζούσαν και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση του Νικηφόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου