Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ. ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ.


   Τελικά πολύς ντόρος έγινε για το τίποτα στην παρέλαση της Καβάλας εν όψει της επετείου της 25ης Μαρτίου. Για πάνω από 10 μέρες μας απασχόλησε το γεγονός με το αν θα γίνουν επεισόδια και τελικά εκτός από κάποιες ήπιες διαμαρτυρίες, όλα κύλησαν ομαλά. Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με πανηγυρική θεία λειτουργία και δοξολογία, στον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Παύλου, προεξάρχοντος του μητροπολίτου ΦΝΘ κ.κ. Προκοπίου. Παρόντες, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και  εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ενώ η κυβέρνηση τελικά δεν έστειλε εκπρόσωπο.

   Αμέσως μετά την δοξολογία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Η παραλιακή λεωφόρος γέμισε από κόσμο που θέλησε να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει τα παιδιά που παρέλασαν.

Απέναντι από τους επισήμους, υπήρχε μια ομάδα 100 περίπου διαδηλωτών, που φώναζαν συνθήματα και παρότρυναν τους μαθητές να μη γυρίσουν τα κεφάλια προς τους επισήμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πράγμα που το έκαναν αρκετοί μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Δεν γύρισαν το κεφάλι προς τους επισήμους την ώρα που περνούσαν από μπροστά τους, πράγμα που ο κόσμος χειροκρότησε θερμά. Δίπλα στους διαδηλωτές υπήρχε και μια ομάδα από την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας με Ελληνικές σημαίες. Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη σε όλη την διάρκεια της παρέλασης, ενώ σε επιφυλακή ήταν και οι λιμενικοί.

Η παρέλαση κύλησε ομαλά και ολοκληρώθηκε με την παρουσία τριών διμοιριών του στρατού από την 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων που έχει την έδρα διοίκησής της στην Καβάλα και του αεροπορικού αποσπάσματος της Χρυσούπολης.  

   Αμέσως μετά την παρέλαση, δηλώσεις έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς και ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. «Όλα κύλησαν ομαλά. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως αρμόζει στους προγόνους μας, τιμώντας τους. Ας μη ξεχνάμε πως και αυτή την εποχή διακυβεύονται τα ίδια ιδανικά για τα οποία πάλεψαν κι εκείνοι. Ευχόμαστε όλοι μαζί να τα ξεπεράσουμε» δήλωσε ο κ. Γρανάς.

«Υπάρχει καιρός του λαλείν υπάρχει και καιρός του σιγάν. Σήμερα οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε τους προγόνους μας, που πάλεψαν, έχυσαν το αίμα τους, θυσίασαν την ζωή τους και τις περιουσίες τους, για να μπορούμε εμείς σήμερα να τους τιμάμε ελεύθερα και από την άλλη πλευρά, να υπηρετούμε και τους δημοκρατικούς θεσμούς» δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

   Παρέλαση χωρίς παραλειπόμενα δεν γίνετε. Έτσι συγκεντρώσαμε κάποιες στιγμές που δεν πέρασαν απαρατήρητες.
  *Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας αμέσως μετά την δοξολογία στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου, εκφώνησε ο διευθυντής του 3ου γενικού λυκείου Καβάλας Δημήτρης Θεοδωρίδης.
   *Αμέσως μετά την δοξολογία οι επίσημοι πήγαν στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας για το καθιερωμένο καφεδάκι. Κι  έξω υπήρχε δυνατός ήλιος, με τα παιδιά της Φιλαρμονικής του δήμου Καβάλας, την στρατιωτική μπάντα και τους στρατιώτες της διμοιρίας απόδοσης τιμών να ψήνονται κάτω από αυτόν. Αλλά και όλους τους άλλους… ημιεπίσημους, που κι αυτοί περίμεναν καρτερικά την κατάθεση. Θα μπορούσε να γίνει πρώτα η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και να ακολουθήσει το καφεδάκι.
   *Με την δημιουργία διαδρόμου με αστυνομικούς, έγινε η είσοδος των επισήμων στον χώρο της παρέλασης, ενώ οι 100 περίπου διαδηλωτές τους… στόλισαν με γαλλικά για το καλωσόρισμα. Είχαν μάλιστα και δυο πανό που έγραφαν: «Όταν το άδικο γίνετε νόμος, η αντίσταση γίνετε υποχρέωση» και «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» που τα υπέγραφαν η «Κίνηση Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια». Καθ’ όλη την διάρκεια της παρέλασης οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που καταφέρθηκαν και κατά των παρισταμένων στην εξέδρα.
   *Λίγα μέτρα μακρύτερα από την ομάδα των διαδηλωτών, υπήρχαν μέλη της Πατριωτικής Ένωσης Καβάλας με τις ελληνικές σημαίες. Μάλιστα είχαν κι ένα πανό που απεικόνιζε τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη και έγραφε με σημασία: «Η Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται. 1821 – 2012»
   *Για πρώτη φορά δεν υπήρξε στρίμωγμα στην εξέδρα των επισήμων την ώρα που ανέβηκαν. Αυτή την φορά ήταν σαφώς λιγότεροι από κάθε άλλη προηγούμενη παρέλαση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως δεξιά, αριστερά και πίσω από την εξέδρα, είχαν τοποθετηθεί κάγκελα και ο χώρος φυλάσσονταν από λιμενικούς. Και για πρώτη φορά παρατηρήσαμε να υπάρχουν άδειες καρέκλες στην εξέδρα. Μήπως κάποιοι φοβήθηκαν τα γιαούρτια;
   *Εκπρόσωπο η κυβέρνηση δεν έστειλε. Οι βουλευτές την έκαναν για άλλες πολιτείες. Έτσι επικεφαλής της εξέδρας βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, που ανάλογα ποιοι παρέλαυναν, είχε κάποιον κοντά του. Στα δημοτικά τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας, στα γυμνάσια και στα λύκεια τον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας, κοκ.  
   *Το ‘παν και το έκαναν. Δεν παρέλασαν τα μέλη του συλλόγου καταδρομέων Καβάλας. Δεν έστειλε εκπρόσωπο στην εξέδρα ο δικηγορικός σύλλογος Καβάλας. Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης δεν ανέβηκε στην εξέδρα. Αντίθετα παρακολούθησε την παρέλαση όρθιος μαζί με τον κόσμο. Κανένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης δεν ανέβηκε στην εξέδρα. Ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, όπως επίσης και ελάχιστοι περιφερειακοί σύμβουλοι προτίμησαν να… εκτεθούν.
   *Αντίθετα, ένα βήμα υποχώρησης έγινε από τους 3 προσφυγικούς συλλόγους της Καβάλας, την Λέσχη Ποντίων, την Θρακική Εστία και την Στέγη Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης, που είχαν ανακοινώσει πως θα κατέβαζαν στην παρέλαση μόνο τα λάβαρα των συλλόγων και την Ελληνική σημαία. Τελικά παρέλασαν με μικρά τμήματα και όλοι μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις. Ποιος τις έκανε και γιατί τις αποδέχτηκαν;
   *Ο ένας εκ των παραστατών που βρισκόταν μπροστά στους επισήμους για να ορίζουν που θα πρέπει οι παρελαύνοντες να γυρίσουν τα κεφάλια τους, λιποθύμησε και έπεσε. Άμεση ήταν η αντίδραση των Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού, που έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ ο παραστάτης αντικαταστάθηκε. Τον στρατιώτη εξέτασε και ο στρατιωτικός γιατρός που ήταν στην παρέλαση. Ευτυχώς το παλληκάρι συνήλθε γρήγορα και δεν είχε κάτι το σοβαρό.    
   *Όρθιοι στην εξέδρα οι επίσημοι, αλλά και όλος ο κόσμος κράτησαν το θερμότερο χειροκρότημά τους για τον στρατό. Οι στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Καβαλιώτες, πέρασαν σε άψογους σχηματισμούς.
   *Μετά το τέλος της παρέλασης οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της Καβάλας φωνάζοντας συνθήματα και προτρέποντας τον κόσμο που έφευγε από την παρέλαση να ακολουθήσουν. Όπως είδαμε λίγοι το έκαναν. Άντε και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου