Κυριακή 13 Μαΐου 2012

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΕΙΟ). ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ!


   «Κλείστε μια φυλακή και ανοίξτε ένα σχολείο». Η ρήση αυτή επαληθεύτηκε πλήρως στην περίπτωση του 4ου γυμνασίου Καβάλας, που είναι γνωστό και ως Ζουμπουλάκειο. Το διδακτήριο αυτό είναι χτισμένο στη συνοικία του Τιμίου Σταυρού, ακριβώς εκεί όπου μέχρι το 1969 υπήρχε ένας πέτρινος στρατώνας της Τουρκοκρατίας, ο οποίος λειτουργούσε μετά την απελευθέρωση (1913) σαν χώρος φυλακών. Η ανέγερση του με σκοπό να στεγάσει το Β’ Γυμνάσιο Θηλέων Καβάλας, αποφασίστηκε το 1973 μετά από μια γενναιόδωρη χειρονομία εκ μέρους των κληρονόμων Μιχαήλ Ζουμπουλάκη, η οποία δημιούργησε βαθιά εντύπωση εις την κοινή γνώμη της πόλεως. Η κατασκευή του άρχισε το 1974 και ολοκληρώθηκε το 1980. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 20 Φεβρουαρίου 1980. Είκοσι χρόνια μετά 8 Νοεμβρίου του 2000 ανήμερα της εορτής του Μιχαήλ Ζουμπουλάκη, έγιναν εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι μνήμες των Μιχαήλ και Μαρίας Ζουμπουλάκη.

  Με την βοήθεια του διευθυντή του σχολείου Ευριπίδη Παπάζογλου ξεναγηθήκαμε στους χώρους του πρότυπου αυτού σχολείου, στο οποίο την σχολική χρονιά που τελειώνει καθηγητές και μαθητές πραγματοποίησαν πολλά προγράμματα και δράσεις. Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο στην πόλη, όπου οι μαθητές διαθέτουν προσωπικό φοριαμό, ενώ υπάρχουν αίθουσες για κάθε διδασκόμενο μάθημα.

Διαθέτει 3 διαδραστικούς πίνακες, 6 projectors, σύγχρονο εργαστήριο πληροφορικής με 12 υπολογιστές και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Στο σχολείο επίσης λειτουργεί σύγχρονη βιβλιοθήκη εξοπλισμένη με μηχάνημα προβολής, 3 υπολογιστές συνδεδεμένους με το διαδίκτυο, ψηφιακή βιβλιοθήκη, ηχοσύστημα και πολλά βιβλία, στα οποία έχουν πρόσβαση οι μαθητές. Ο χώρος αυτός μάλιστα αξιοποιείται δημιουργικά από μαθητές σε χρονικά διαστήματα όπου έχουν κενά.

   Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου είναι έμπειρο, και οι διδάσκοντες διαθέτουν μεταπτυχιακές σπουδές, πιστοποίηση στις σύγχρονες τεχνολογίες Α’ και Β’ επιπέδου, ενώ πολλά από τα μαθήματα διδάσκονται σύμφωνα με τα νέα παιδαγωγικά προγράμματα. Στο σχολείο ήδη λειτουργούν ακόμη τμήματα ένταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες με εξειδικευμένο προσωπικό ειδικής αγωγής, πλήρους ωραρίου. Δύο φορές την εβδομάδα επισκέπτονται το σχολείο ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός και παρέχουν στους μαθητές και στους γονείς την απαιτούμενη στήριξη.

   Στο Ζουμπουλάκειο υλοποιούνται ακόμη πολλές δράσεις, όπως προγράμματα Θεατρικής Παιδείας, όπου τα παιδιά ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, το σχολείο κατέκτησε την τρίτη θέση στους πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες. Ακόμη υλοποιούνται προγράμματα Αγωγής Υγείας, Αγωγής Καταναλωτή, Αγωγής Σταδιοδρομίας κλπ., ενώ την φετινή χρονιά υλοποιήθηκαν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Οι μαθητές σε συνεργασία με την τροχαία και την δημοτική αστυνομία, δημιούργησαν και μοίρασαν φυλλάδια στους πολίτες της καβάλας για σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.

   Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην συμμετάσχουν σε κοινωνικές δράσεις. Οι μαθητές, ο σύλλογος γονέων και ο σύλλογος καθηγητών του 4ου Γυμνασίου, με αφορμή τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας, συγκέντρωσαν και μοίρασαν τρόφιμα κατά τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα. Επίσης συγκεντρώθηκαν χρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για οικονομική ενίσχυση οικογενειών. Ακόμη και μέσα από τις εκδρομές τους προσπαθούν να μαθαίνουν. Στο πλαίσιο των ημερήσιων περιπάτων, τα παιδιά επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, πραγματοποίησαν μονοήμερη εκδρομή τον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ η Γ’ τάξη επισκέφθηκε τη Βουλή, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Ι.Μ.Ε καθώς και το πλανητάριο και το Αττικό Ζωολογικό πάρκο.Με αφορμή το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Θεατρικής Παιδείας οι μαθητές επισκέφθηκαν στα Ιωάννινα το Μουσείο Βρέλλη, τον ιστορικό χώρο του Μπιζανίου, το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης και στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης οι μαθητές της θεατρικής παιδείας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο.
Τέλος όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπάζογλου, με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιο των καθιερωμένων  πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές θα παρουσιάσουν θεατρική παράσταση την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι. Την Πέμπτη 17 Μαΐου στο χώρο του σχολείου θα ξεκινήσει έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του σχολείου με θέμα: «όχι στα ναρκωτικά», περνώντας έτσι ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα στους εφήβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου