Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΤΣΙΜΑ.


  Μουσικό αφιέρωμα για τον αείμνηστο Καβαλιώτη μουσικόκαι αυθεντικό ρεμπέτη Μανώλη Τσίμα, ετοίμασαν τα μέλη του Σωματείου Μουσικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Αι Μούσαι» σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 20 και 21 Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο του 7ου Δημοτικού σχολείου Παναγίας, ενώ η συνέντευξη δόθηκε  στο ουζερί Τεμπελχανείο απέναντι από το Ιμαρέτ με την συμμετοχή του γ/γ του σωματείου Μουσικών Κώστα Λιούμπα, του διευθυντή του 7ου δημοτικού σχολείου Σπύρου Δημητριάδη και του ιδιοκτήτη του Τεμπελχανείου Βαγγέλη Μπάρμπα.
Ο αείμνηστος Μανώλης Τσίμας.

   Αρχικά ο κ. Λιούμπας ανέφερε πως  δίνονται αυτές οι δύο συναυλίες με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης των 3 χρόνων από τον θάνατο του Μανώλη Τσίμα που ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος. Όπως ανέφερε το συζήτησαν με φίλους και συνεργάτες και αποφάσισαν να κάνουν θεσμό αυτές τις συναυλίες με μπροστάρη το Σωματείο Μουσικών, καθώς ο Μ. Τσίμας ήταν Γραμματέας του σωματείου τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

   Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικού του Μ. Τσίμα που γεννήθηκε στην Νιγρίτα Σερρών το 1946 ενώ ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, μέλος της Εθνικής Αντίστασης και γι` αυτό και τον έδιωξαν από το Σώμα, με αποτέλεσμα να έρθει  στην Καβάλα και να μείνει αρχικά στα Λαζέϊκα, όταν ο Μ. Τσίμας ήταν 2 ετών. Γι` αυτό και ο Μ. Τσίμας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, τρέφοντας όμως μεγάλη αγάπη για την μουσική και γι` αυτό στα 17 του χρόνια γράφηκε κρυφά στο Ωδείο το 1964. Εκείνη την χρονιά τον άκουσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο «Αττικόν» και του ζήτησε να συνεργαστούν. Παράλληλα είχε κι άλλες συνεργασίες με μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές. Ολοκληρώνοντας ανέφερε πως οι συναυλίες θα ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί ο κόσμος.
Σ. Δημητριάδης, Κ. Λιούμπας και Β. Μπάρμπας μίλησαν για τον αξέχαστο δάσκαλο.

ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ

   Ακολούθως ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν στην μνήμη του Μ. Τσίμα και γι’ αυτό παραχώρησαν την αυλή του σχολείου, καθώς το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που λειτουργεί σε κοινωνικό περιβάλλον και θέλουν ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία. Έτσι έδραξαν την ευκαιρία και ενισχύουν αυτή την προσπάθεια σαν σχολείο καθώς τα παιδιά του Μ. Τσίμα αλλά και τα εγγόνια του φοίτησαν σε αυτό το σχολείο. Μάλιστα όπως ανέφερε χαιρόντουσαν να βλέπουν τον Μ. Τσίμα που ήταν γείτονας τους στην συνοικία της Παναγίας και τον έβλεπαν σαν κάποιον που θα ήθελαν να του μοιάσουν, καθώς τους άρεσε ο τρόπος που σκεφτόταν. Τέλος τόνισε πως τους λείπει και ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του «Τεμπελχανίου» κ. Μπάρμπα για τη βοήθεια που τους παρέχει στην όλη προσπάθεια.
Με τον καλό του φίλο Σαλαμπάση. Δυστυχώς και οι δυο έφυγαν νωρίς.

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ

   Τελευταίος ο κ. Μπάρμπας ανέφερε ότι γνώρισε τον Μ. Τσίμα το 1963 και μέχρι το τέλος του παρέμειναν φίλοι, τονίζοντας ότι είναι καλό να τον θυμούνται οι παλαιότεροι και να τον γνωρίσουν οι νεότεροι. Πρόσθεσε πως τις επόμενες χρονιές θα οργανώσουν καλύτερα αυτή την εκδήλωση και θα έχουν και το ιστορικό του για να το διαβάζει ο κόσμος. Και ο κ. Μπάρμας κάλεσε τον κόσμο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μουσικών στην μνήμη του Μανώλη Τσίμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου