Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙ & ΠΟΔΟΧΩΡΙ ΚΑΒΑΛΑΣ.


Παρά την μικρή της διάρκεια, σημαντικές ζημιές προκάλεσε η Κυριακάτικη χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στα αγροκτήματα Κοκκινοχωρίου και Ποδοχωρίου του δήμου Παγγαίου. Οι περισσότερες ζημιές εστιάστηκαν σε αμπέλια, ελιές και ηλίανθους, ενώ δεν πειράχτηκαν οι αμυγδαλιές της περιοχής. Όπως μας διαβεβαίωσαν αγρότες της περιοχής, στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιουνίου, ξεκίνησε να πέφτει αραιό χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού συνοδευόμενο από αέρα, ενώ στην συνέχεια και για ένα τέταρτο έπεφτε χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού. Ήταν δε τόση η έντασή του που… άσπρισε η γύρω περιοχή, ενώ από την δύναμη με την οποία έπεφτε, σημειώθηκαν μικρές ζημιές ακόμη και στα σκεπαστά αμπέλια. Στην συνέχεια έπεσε δυνατή βροχή συνοδευόμενη με αέρα.

   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού αγροτικού συλλόγου Κώστα Παπαμερή, αλλά και άλλους αγρότες που χθες όλη μέρα μετρούσαν τις ζημιές, οι σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε μια έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων ενώ σε άλλα 1000 έγιναν περιορισμένες ζημιές. «Ευτυχώς γλυτώσαμε τα χειρότερα αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, γινόμαστε επίκεντρο στην χαλαζόπτωση, αφού τα τελευταία χρόνια είχαμε 7 σοβαρές περιπτώσεις με μεγάλες ζημιές, τόνισε στον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Πασχαλίδη, που βρέθηκε στην περιοχή για να ενημερωθεί από κοντά για τις ζημιές. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να καταλάβει πως η πρόληψη είναι καλύτερη από το να πληρώνει μετά για τις ζημιές. Έτσι πρέπει να βοηθήσει ώστε οι αμπελοκαλλιεργητές τουλάχιστον να προστατεύσουν τις σοδιές τους. Όμως αντιθέτως μας προκαλεί εμπόδια με τις παράλογες απαιτήσεις που υπάρχουν για την  επιδότηση της αντιχαλαζικής προστασίας».

   Πιο συγκεκριμένα, έναν δικό τους τρόπο και με σχεδόν 3 ευρώ έξοδα, χρησιμοποιούν οι αγρότες μας τόσα χρόνια για να τεντώσουν τα αντιχαλαζικά δίχτυα. «Τώρα έρχεται ο ΕΛΓΑ και επιμένει πως για να επιδοτηθούμε, πρέπει να πάρουμε ένα ειδικό εξάρτημα το οποίο κάποιος το έκανε εισαγωγή και πρέπει όπως φαίνεται να τον σπρώξουν για να το πουλήσει, ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος μας, αφού στοιχίζει 10 ευρώ. Χώρια που τον χειμώνα όλα αυτά θα μας τα κλέψουν. Όπως επίσης και για τα παλιά αμπέλια που είχαν τσιμεντοπασάλους κι εμείς προσθέταμε από πάνω τα εξαρτήματα για την αντιχαλαζική προστασία. Κι εκεί δεν μας επιδοτούν και μας αναγκάζουν να κάνουμε όλα τα έξοδα από την αρχή. Απαράδεκτα πράγματα τα οποία πρέπει να αλλάξουν».

   Σύμφωνα τώρα με τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τον ΕΛΓΑ, σήμερα θα βρίσκεται κλιμάκιο στην περιοχή με επικεφαλής τον τομεάρχη Βασίλη Αναγνώστου για να δουν από κοντά τις ζημιές από το χαλάζι. «Το κακό είναι πως πολλοί αγρότες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που διανύουμε δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ κι έτσι το σύστημα θα τους πετάξει έξω. Κι εδώ πρέπει να δουν το θέμα με συμπάθεια. Είναι κρίμα για μια δυσκολία οι άνθρωποι να χάσουν εντελώς την σοδειά τους» τόνισε ο κ. Παπαμερής.

   Ο κ. Πασχαλίδης με την σειρά του επικοινώνησε με τον τομεάρχη γεωργίας της ΝΔ και βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασσαπίδη και του ανέφερε όλα τα προβλήματα των αγροτών. Μάλιστα πήρε μαζί του και χτυπημένα από το χαλάζι σταφύλια για να τα μεταφέρει αύριο στην Αθήνα, ώστε να δουν το μέγεθος της ζημιάς και να κινηθούν πιο γρήγορα. «Θα πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση, αφού είναι κρίμα οι αγρότες μας με μια φυσική καταστροφή να χάσουν εντελώς την σοδειά τους. Η διαβεβαίωση που έχω από την Αθήνα είναι πως θα προσπαθήσουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες» τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

   Η δύναμη με την οποία έπεσε το χαλάζι φαίνεται καθαρά στις καλλιέργειες των ηλίανθων. Σε ολόκληρα χωράφια που βρισκόταν πάνω στην ολοκλήρωση του καρπού, τα φυτά κυριολεκτικά ξαπλώθηκαν στο χώμα εντελώς κατεστραμμένα. Αλλά και οι αμπελοκαλλιέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βιολογικές και δεν σηκώνουν καθόλου φάρμακα, είναι χτυπημένες ολοκληρωτικά. Ακόμη και τα σταφύλια που ήταν σκεπασμένα πλαγιοκοπήθηκαν από το χαλάζι, με αποτέλεσμα πολλοί εργάτες να προσπαθούν χθες να τα συμμαζέψουν. Όσον αφορά τις ελιές, οι βρώσιμες είναι χτυπημένες και το μόνο που θα μπορούν θα είναι να πάνε για λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου