Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΙΧΤΥΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ.


   Μπορεί τα γριγρί αυτή την εποχή να μη βγαίνουν για ψάρεμα λόγω πανσελήνου, όμως όπως φαίνεται κάποιοι παράκτιοι συνάδελφοί τους το παρακάνουν. Οι καταγγελίες από αναγνώστες μας είναι πολλές. Αρκετά μικρά καΐκια εδώ και μέρες ρίχνουν τα δίχτυα τους λίγα μόλις μέτρα μακρύτερα από τις ακτές. Κι όμως ο νόμος απαγορεύει ρητά την ρήψη διχτυών κάτω από 300 μέτρα από τις ακτές ή σε βάθος μικρότερου των 50 μέτρων. Βέβαια στις παραλίες της Καβάλας 50 μέτρα συναντάς σε αποστάσεις πάνω από 1 μίλι των ακτών.  

   Πριν 3 μέρες η πρώτη καταγγελία μας ήρθε από το Περιγιάλι. Εκεί μπροστά στο Ανθή Καραγιάννη ένα μικρό καΐκι έριξε τα δίχτυα του στις 10.30 το βράδυ, 50 μόλις μέτρα μακρύτερα από την ακτή. Μάλιστα ο ψαράς φρόντισε να μην ανάψει κανένα φως, ώστε να μη δώσει στόχο. Όμως δυστυχώς γι’ αυτόν είναι καλοκαίρι και κάποιοι που βρισκόταν στην αμμουδιά αναζητώντας λίγη δροσιά τους είδαν. Λίγες ώρες αργότερα και πάλι μέσα στο σκοτάδι πριν ξημερώσει ήρθαν σαν τους κλέφτες και σήκωσαν τα δίχτυα.

   Αλλά και προχθές το βράδυ, όπως μας ενημέρωσε ένας κάτοικος του Παληού και πάλι κάποιος παράκτιος αλιέας έριξε τα δίχτυα του 50 μέτρα από την ακτή. Αυτή την φορά μάλιστα ο συμπολίτης μας ειδοποίησε το λιμεναρχείο στο τηλέφωνο 108, αλλά η απάντηση που πήρε καθόλου δεν κολακεύει την υπηρεσία. «Δώστε μας τα στοιχεία του σκάφους» του είπαν. Μα είναι δυνατόν μέσα στη νύχτα ο άνθρωπος να μπορούσε να δώσει τα στοιχεία. Αλλά και η συνέχεια της απάντησης δεν αρμόζει σε υπηρεσία που την πληρώνουμε για να προστατεύει τις θάλασσες. «Που να βρούμε τώρα πλωτό να βγάλουμε!!!»

   Μπράβο σας, ωραίες απαντήσεις. Όπως φαίνεται οι λιμενικοί κατάντησαν μόνο για να κόβουν κλήσεις σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην χερσαία ζώνη του λιμανιού, ή να κάνουν τον χωροφύλακα στα πλοία της γραμμής που έρχονται. Αλλά σίγουρα και ο έλεγχος στους παράνομους αλιείς μέσα στις υποχρεώσεις τους είναι. Εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε κάποιον φουκαρά ερασιτέχνη ψαρά γιατί είναι ληγμένη κάποια φωτοβολίδα και αφήνουν τους επαγγελματίες να ρημάζουν την θάλασσα. Αλλά και οι ίδιοι οι αλιείς πρέπει να καταγγέλλουν κάποιους κακούς συναδέλφους τους αφού η ζημιά που κάνουν αφορά και τους ίδιους.

ΣΧΟΛΙΟ

Αλήθεια, σύμφωνα μ’ έναν νέο νόμο δεν πρέπει να αλιεύονται ψάρια μικρότερα από 10 εκατοστά. Μπορούν αλήθεια να μας ενημερώσουν από το λιμεναρχείο, πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα είτε σε ερασιτέχνες είτε σε επαγγελματίες ψαράδες; Και φυσικά να μας πουν γιατί επιτρέπουν τους Αιγύπτιους να αλωνίζουν την παραλία της Καβάλας πουλώντας ψάρια, τα οποία από την ταλαιπωρία που έχουν φάει μέσα στον ήλιο έχουν βγάλει… μαλλιά! 

1 σχόλιο:

  1. Τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως Κυριακές αλλά και Σάββατα ψαρεύουν με δίχτυ σε απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων από το τέρμα της καλαμίστας (στο πρώην μπαράκι Μο και νυν Vipers).

    ΑπάντησηΔιαγραφή