Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ ΚΑΒΑΛΑΣ.


   Με μεγαλοπρέπεια και βυζαντινή λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο το πρωί τα εγκαίνια του μέχρι πρότινος παρεκκλησίου αλλά Ιερού Ναού πλέον, του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Φανουρίου Νέας Ηρακλείτσας. Την παραμονή των εγκαινίων το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η υποδοχή των αγίων λειψάνων και στην συνέχεια εψάλει μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και ο Όρθρος της ακολουθίας των εγκαινίων.

   Το Σάββατο το πρωί τελέστηκε  η ακολουθία των εγκαινίων του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κκ Χρυσόστομο, με την παρουσία πολλών ιερέων της Μητρόπολης.

   Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο δεσπότης οι κληρικοί και το εκκλησίασμα κύκλωσαν τον ιερό ναό για 3 φορές, όπως επιβάλλεται και στην συνέχεια με το «Άρατε τας πύλας» άνοιξε η πόρτα του ιερού ναού και ξεκίνησε ουσιαστικά η λειτουργία του.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε τη τελετή του καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας, του ιερότερου σημείου του ναού που βρίσκεται στο κέντρο του ιερού βήματος και συμβολίζει τον τόπο της ταφής του Χριστού.

   Η Αγία Τράπεζα κατασκευάζεται στο τέλος της ανοικοδόμησης του ναού με δύο τρόπους. Η στηριζόμενη σε ένα πόδι Αγία Τράπεζα, όπως αυτή του Αγίου Φανουρίου, συμβολίζει τον Χριστό, ενώ όταν έχει τέσσερα πόδια συμβολίζει τους 4 Ευαγγελιστές. Στην οπή που υπάρχει στο μέσον της, τοποθετήθηκαν λείψανα αγίων και ο κ. Χρυσόστομος αλλά και όλοι οι ιερείς, την γέμισαν με γνήσιο μελισοκέρι και αρωματικές ουσίες. Στην συνέχεια πλύθηκε η πλάκα με νερό και σαπούνια, αλείφτηκε με ιερό μύρο, τοποθετήθηκαν στις γωνίες οι εικόνες των Ευαγγελιστών και καλύφτηκε ολόκληρη η πλάκα με μονοκόμματο άραφο ύφασμα, το ονομαζόμενο κατασάρκιο.

   Ο κ. Χρυσόστομος υπέγραψε πάνω στο κατασάρκιο βάζοντας και την ημερομηνία των εγκαινίων. Πάνω στην Αγία Τράπεζα τοποθετήθηκαν το Ευαγγέλιο, το Αντιμήνσιο, ο σταυρός ευλογίας, το Αρτοφόριο και τα κηροπήγια. Μετά τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζας, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας μας, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση και μεταφορά της.

   Στην συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος με ένα μακρύ καλάμι πάνω στο οποίο υπήρχε ένα σφουγγάρι με νερό και ξύδι, έβαλε το σήμα του Σταυρού πάνω στους τοίχους του ναού και άναψε την Ακοίμητη Καντήλα του ιερού ναού, την οποία τοποθέτησε πάνω στην Αγία Τράπεζα. Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με την πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία. Ανάμεσα στους παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Σταμάτης Ματσάγκος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της περιοχής και φυσικά πολύς κόσμος.

ΣΧΟΛΙΟ


Ο ιερός αυτός ναός του Αγίου Φανουρίου, είναι μοναδικός στην περιοχή της Καβάλας προς τιμήν του Θαυματουργού Αγίου και σε αυτόν φυλάσσεται Εικόνα του Αγίου του 1918, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Παλαιά Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης. Σαν παρεκκλήσι θεμελιώθηκε το 2007 από τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομο, με την φροντίδα, επίβλεψη και μέριμνα του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Θωμά Ανδρέου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερούπολης, με δαπάνη της μεγάλης ευεργέτιδας της Ενορίας, Ελένης Τζούμα. Και φυσικά όπως είπαμε, από το περασμένο Σάββατο θα λειτούργει ως ιερός ναός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου