Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΓΡΑΒΟΥΝΑ ΚΑΙ "ΘΡΑΚΗ ΓΡΑΒΟΥΝΑΣ" ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!


   Γραβούνα Καβάλας. Πρόκειται για έναν πεδινό οικισμό του νομού Καβάλας σε υψόμετρο 25 μέτρων, με 849 κάτοικους. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού, στο βόρειο τμήμα της πεδιάδας της Χρυσούπολης και απέχει 3.6 χλμ. Από την Χρυσούπολη, 22 χλμ. Από την Καβάλα και 26 χλμ. από την Ξάνθη. Διοικητικά  υπάγεται στον δήμο Νέστου.
Η Γραβούνα από ψηλά.

   Οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα τη Γραβούνα της Καλλίπολης. Μέχρι το 1900 ονομαζόταν Ντοϊράν και είχε 456 Τούρκους κατοίκους, το 1911 είχε 41 Μωαμεθανούς και το 1913 είχε 302. Το 1920 ονομάστηκε Δοϊρανλή και είχε 72 κατοίκους και από το 1925 μέχρι σήμερα ονομάζεται Γραβούνα. Το 1926 το χωριό χαρακτηρίζεται προσφυγικό και εγκαθίσταται σ’ αυτό 124 οικογένειες με 589 κατοίκους. Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται και το 1928 οι κάτοικοι γίνονται 620, ενώ το 1940 η Γραβούνα έχει 803 κατοίκους.
ΘΡΑΚΗ ΓΡΑΒΟΥΝΑΣ (1987)

   Από τα πρώτα χρόνια στην Γραβούνα κι κάτοικοί της ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο, με την ομάδα τους πολλές φορές να πρωταγωνιστεί τοπικά και άλλες να φτάνει μέχρι την διάλυση. Το 1974 ξεκινάει μια προσπάθεια η οποία ολοκληρώνεται το 1978, οπότε και δημιουργείται η «Θράκη Γραβούνας», μια ομάδα που μέχρι σήμερα την στηρίζουν όλοι οι κάτοικοί του χωριού. Μάλιστα πέρσι έφτασε μέχρι τα τελικά για να ανέβει στην Δ’ εθνική κατηγορία. Και κάθε χρόνο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, χωριό και ομάδα ετοιμάζουν μια εκδήλωση προς τιμή της Παναγίας, μια και η εκκλησία του χωρίου σ’ αυτήν είναι αφιερωμένη.
Η Παναγία της Γραβούνας.

   Έτσι και φέτος με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε αυτή η γιορτή το βράδυ της 14ης Αυγούστου. Όλο το χωριό αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από την γύρω περιοχή βρέθηκαν στην Γραβούνα και απόλαυσαν καλό φαγητό και ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή μουσική, ενισχύοντας παράλληλα την Θράκη Γραβούνας. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού, όπου σημειωτέων διακόπηκε η κυκλοφορία και αμέσως μετά την περιφορά της εικόνας, δόθηκε το σύνθημα για το γλέντι. Η μουσική και ο χορός σταμάτησαν τις πρώτες πρωινές ώρες και οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου την ίδια μέρα.
ΘΡΑΚΗ ΓΡΑΒΟΥΝΑΣ (2011-12)

   Ανάμεσα στον κόσμο ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Αρχέλαος Γρανάς και Κώστας Παπακοσμάς, η αντιδήμαρχος του δήμου Νέστου Αναστασία Δομινάρη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και φυσικά σύσσωμο το τοπικό σύμβουλοι της Γραβούνας. Το παράπονο των διοργανωτών ήταν η απουσία των βουλευτών που όπως φαίνεται τους επισκέπτονται μόνο προεκλογικά, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. Έστω όμως και χωρίς αυτούς το γλέντι είχε απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου