Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ... ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ!


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Με αποχές των δικηγόρων ξεκίνησε το 2012, αφού αμέσως μετά τις γιορτές και εν όψει ψήφισης του πολυνομοσχεδίου κατέβηκαν από τα δικαστικά έδρανα. Οι κοπές πιτών δίνουν και παίρνουν από τους συλλόγους και τους φορείς, ενώ η Καβάλα δέχεται πολλούς Τούρκους επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της Καβάλας, αλλά και πολλοί πρόεδροι Σωματείων μελών της, συναντούν το Νίκο Παναγιωτόπουλο και εκπροσώπους των υπόλοιπων βουλευτών με θέματα την πρόταση τροποποίησης του Νόμου 3982/2011 σχετικά με το παραεμπόριο και προτάσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών αθωώνονται για τις κινητοποιήσεις του 2011, ενώ παρελθόν αποτελεί για την ΑΝΕΘ το φέρυ μποτ Θάσος 5 λόγω πώλησης. Στην Θάσο ο δήμος παίρνει απόφαση για κατεδάφιση ενός αυθαίρετου στις Αλυκές, ενώ οι κτηνοτρόφοι συναντούνται με τον υφυπουργό τότε Αστέριο Ροντούλη και του δίνουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου επικράτησαν πολικές συνθήκες με πολλούς δρόμους παγωμένους.

Ιανουάριος 2012. Παγωμένοι πολλοί δρόμοι στην Καβάλα από το πολικό ψύχος.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Με τις ακραίες πολικές συνθήκες μπήκε και ο Φεβρουάριος. Χιόνια που δυσκόλεψαν κατά πολύ τους κατοίκους όλου του νομού Καβάλας. Σύσκεψη από τους φορείς του δήμου με θέμα «Την ανακήρυξη του  2012, έτος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης» στο δημαρχείο. Οι πιτακοπές συνεχίζονται, όπως και οι αποχές των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ απεργία κήρυξαν για τις 7 του μήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα καυσόξυλα λόγω μεγάλης ζήτησης τελειώνουν, εορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα στις Κρηνίδες, ενώ έρχονται στην Καβάλα Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες και ξεναγούνται ώστε να προβάλουν στην γείτονα τα καλούδια μας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Με τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού που δεν προξένησε ζημιές στο κτίριο της ΔΕΗ στην Ιχθυόσκαλα, μπαίνει ο Μάρτης. Το Επιμελητήριο οργάνωσε συσκέψεις για τις ΕΟΖ και τον τουρισμό, ενώ η περιφερειακή ενότητα Καβάλας οργάνωσε ημερίδα για την απασχόληση. Οι δικηγόροι συνεχίζουν τις αποχές τους, οι τιμές των καυσίμων τραβούν κάθε μέρα την ανηφόρα, ενώ η ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζει μια σοβαρή ζημιά στην ύδρευση. Το κίνημα της πατάτας φουντώνει και στην Καβάλα, το πλαγκτόν που εμφανίζεται στην θάλασσα τρομοκρατεί τους ψαράδες της περιοχής, ενώ οργανώνεται κοινή συνεδρίαση των επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας στην Δράμα για κοινή πορεία εν όψει των ΕΟΖ. Μεγάλη ταλαιπωρία στο ΙΚΑ εν όψει της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και σε απεργία κατέβηκαν οι ναυτεργάτες. Τα σχολιανά τους άκουσαν οι επίσημοι κατά την διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου που έγινε χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας.

Μάρτιος 2012. Επεισοδιακή η παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Με σύσκεψη στην περιφέρεια ξεκίνησαν οι ιδιοκτήτες των ταξί τις κινητοποιήσεις τους εν όψει νομοσχεδίου που απελευθερώνει το επάγγελμα. Εκλογές στα σωματεία εργαζομένου στον δήμο και την ΔΕΥΑΚ, σεμινάριο εξωστρέφειας από το επιμελητήριο, οι δικηγόροι συνεχίζουν τις αποχές τους, ενώ άδοξο τέλος στην ζωή του δίνει ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Αιμοδοτών Αλέκος Μυλόπουλος. Απεργίες μέσα στην μεγάλη εβδομάδα από οδηγούς λεωφορείων του ΚΤΕΛ και ναυτεργάτες, η αγορά της Καβάλας ζει σε Πασχαλιάτικους ρυθμούς, Γάλλοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την ΒΦΛ και ξεκινά επιτέλους το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας. Μαζί με το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς που είναι το VOYAGER, έρχεται προεκλογικά και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μια κι έχουν ήδη προκηρυχτεί εκλογές. Σύσκεψη στο δασαρχείο για την Περιμετρική, σύσκεψη στο επιμελητήριο για το Air show 2012 που ετοιμάζεται πυρετωδώς.

ΜΑΙΟΣ

Με πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις ξεκινά ο Μάιος, ενώ αρχαιρεσίες είχαμε και στον σύλλογο Κτηνοτρόφων. Συνάντηση των ταξιτζήδων με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και πρώτη καντάδα για το 2012 από τους Κανταδόρους της Καβάλας στην Παναγία. Ομαλά πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές σε όλο το νομό Καβάλας, ενώ εκλογές πραγματοποίησαν και οι αστυνομικοί. Σε χαράδρα λίγο έξω από την Καβάλα βρίσκονται πεταμένοι δεκάδες  καινούργιοι ιατρικοί οροί για περιτοναϊκή χρήση και άλλα ιατρικά αντικείμενα και όλοι αναρωτιούνται ποιος τα πέταξε. Το Γεωθερμικό του Ερατεινού εντάσσεται στο  ΕΣΠΑ, κρουαζιερόπλοια πάνε κι έρχονται και η Ολυμπιακή Φλόγα στον δρόμο της για το Λονδίνο περνάει από την Καβάλα. Χαλάζι προκαλεί ζημιές στη Νέα Καρβάλη, σχολεία καθαρίζουν τις ακτές της Καβάλας και βγαίνει η πρώτη πολεοδομική άδεια για ξυλουργείο στο ΒΙΟΠΑ. Ο μήνας κλείνει με την ημερίδα με θέμα «Ειδικές μορφές τουρισμού – Πεδίο ανάπτυξης Ελληνογερμανικής συνεργασίας» στην οποία γνωρίσαμε τον υφυπουργό Εργασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, Χάνς Γιόακιμ Φούχτελ.

Μάιος 2012. Η Ολυμπιακή Φλόγα στον δρόμο της για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου περνά από την Καβάλα.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Πραγματοποιείται ο 4ος Γρηγοριανός Μαραθώνιος, έρχονται προεκλογικά στην Καβάλα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Νότης Μηταράκης,  διεξάγεται αντιρρυπαντική άσκηση στην Καβάλα OIL. Κινδύνεψε από φωτιά σπίτι δίπλα στο παλιό νοσοκομείο, πραγματοποιείται εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα στο ΤΕΙ Καβάλας, αδελφοποιούνται τα δημοτικά σχολεία 2ο Θάσου και Νέας Καρβάλης. Προβληματισμός στους εργαζόμενους της ΒΦΛ από την μικρή παραγωγή του εργοστασίου λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για το Air Show. Ομαλά διεξάγονται και οι επαναληπτικές εκλογές, ενώ από τους Κανταδόρους της Καβάλας οργανώνεται διήμερη συναυλία στην μνήμη του Μανόλη Τσίμα. Πραγματοποιείται το Air Show 2012 που κατά γεινική ομολογία ήταν κατώτερο του αναμενόμενου. Ζημιές από χαλάζι σε Κοκκινοχώρι και Ποδοχώρι και ο μήνας κλέινει με τα κουνούπια να πίνουν το αίμα των κατοίκων στον δήμο Νέστου αφού άργησαν οι ψεκασμοί.

 ΙΟΥΛΙΟΣ

Με το «πάντρεμα» των φεστιβάλ Ήλιος και Πέτρα και Κοσμόπολις που σ’ άλλους άρεσε και σε άλλους όχι, ξεκίνησε ο Ιούλιος. Τρόφιμα συγκέντρωσε το ΚΕΘΕΑ και τα μετέφερε στις φυλακές της Νιγρίτας, ψείρες εμφανίστηκαν στα καλαμπόκια στα Τενάγη των Φιλίππων, χαλάζι προξένησε ζημιές στα αμπέλια της Φωληάς και λύματα εμφανίστηκαν σε ρέματα στον πρώην δήμο Ορφανού. Το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας βρίσκει στέγη στην Δημοτική Καπναποθήκη, εγκαινιάζεται ο ιερός ναός του Αγίου Φανουρίου στη Νέα Ηρακλείτσα, οι Πακιστανοί εφορμούν σε παραλίες και πουλούν ότι μπορεί κανείς να φανταστεί προκαλώντας αντιδράσεις από τους ανθρώπους της αγοράς. Τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας διώχνουν τους αθίγγανους από την κεντρική πλατεία και τοποθετούνται οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές της Καβάλας. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών αναστέλλουν την λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου, ενώ παρατηρείται και έλλειψη ασκών αίματος στην Αιμοδοσία. Κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους για τις μειώσεις των συντάξεών τους και τον υποβιβασμό του συστήματος υγείας.
Ιούλιος 2012. Κοσμόπολις και Ήλιος και Πέτρα μαζί για 5 μέρες.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ανακοινώνονται οι συγχωνεύσεις πρωτοδικείων σε Παγγαίο και Νέστο και προκαλούν αντιδράσεις. Πραγματοποιείται η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής και έρχεται στο φως της δημοσιότητας το σπήλαιο των Μαριών στην Θάσο. Ενημέρωση από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη στους επιχειρηματίες για το οικονομικό αδιέξοδο και τις ρυθμίσεις των τραπεζών για τα δάνεια που δεν έρχονται και αυτανάφλεξη για πολλοστή φορά στον ΧΥΤΑ Καβάλας που πλέον έχει φτάσει στα όριά του. Zημιές στα αμπέλια του πρώην δήμου Ορφανού από τον παρατεταμένο καύσωνα, ενώ ζημιές διαπιστώνονται και στα Λουτρά Ελευθερών. Εμπρησμοί δικύκλων και αρκετά τροχαία ατυχήματα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, παραλαβή και παράδοση διοικητών στην 20η Μεραρχία Τεθωρακισμένων. Πρόβλημα με το νερό στο Ποντολίβαδο που λύνεται σε 2 μέρες, πληρώνονται μετά από 3 μήνες εργαζόμενοι στην Κοινωφελή εργασία, στην Καβάλα ο νέος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάσης Καρούντζος, επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην Αγία Μαρίνα για τα δεδουλευμένα τους, κινητοποιήσεις κατοίκων στην οδό Κ. Ράδου για κεραία κινητής τηλεφωνίας. Επικίνδυνη φωτιά στο περιαστικό δάσος της Καβάλας τίθεται ευτυχώς γρήγορα υπό έλεγχο και σβήνεται.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Εκλογές στην ΒΦΛ, ανοίγει το κλειστό κολυμβητήριο, κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Κοινωφελή εργασία για τα δεδουλευμένα τους. Εγκαινιάζονται νέες αίθουσες διδασκαλίας στη Νέα Καρβάλη, έτοιμα τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά, αγιασμός στα σχολεία στις 11 του μήνα. Αυξημένη η ζήτηση στα καυσόξυλα και σε άλλες μορφές θέρμανσης λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου, ξεκινούν αποχές οι δικαστές σε όλη την χώρα. Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια με θέμα την αναβάθμιση και προβολή της παραλιακής ζώνης, ετοιμασίες του Επιμελητηρίου για την έκθεσή του, επιστρέφει στην Καβάλα φορτίο καλαμποκιού στο οποίο βρέθηκαν υψηλά ποσοστά αφλατοξίνης, με κάθε επισημότητα ξεκίνησε η 20η έκθεση του επιμελητηρίου Καβάλας  «KAVALAHEXPO 2012» που κράτησε 5 μέρες.
Σεπτέμβριος 2012. Η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας είναι το γεγονός του μήνα.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Κινητοποίηση όλης της αγοράς και των επαγγελματιών της Χρυσούπολης προκάλεσε η απόφαση να συγχωνευτούν το Ειρηνοδικείο, η ΔΟΥ, το ΙΚΑ και άλλες υπηρεσίες που είχαν μέχρι τώρα γραφεία στην περιοχή. Σύσκεψη των μελών του Δ/Σ του ΒΙΟΠΑ και των οικοπεδούχων για τον προγραμματισμό της διαχείρισης του φορέα, απόφαση των πρατηριούχων υγρών καυσίμων να μην προμηθευτούν καύσιμα με το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου, ενώ λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιούν πορεία με τα βυτία τους. 19χρονος στη Θάσο χάνει την ζωή του όταν διερχόμενο όχημα τον χτυπά και τον εγκαταλείεπι στην άσφαλτο, ενώ το νησί γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την απελευθέρωσή του. Το έργο της ανάπλασης της Μεγάλης Λέσχης εντάσεται στο ΕΣΠΑ, οι δικηγόροι κατεβαίνουν σε τριήμερη αποχή, η έλλειψη χρηματοδοτήσεων δυσκολεύει την Παιδόπολη Καβάλας, ο γ/γ λιμένων και λιμενικής πολιτικής Κώστας Μουτζούρης έρχεται στην Καβάλα, το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συζητά την παραχώρηση του Διόνυσου προκυρήσονται θέσεις εργασίας στην καθαριότητα και στους παιδικούς σταθμούς, η 28η Οκτωβρίου γιορτάζεται με παρέλαση μόνο του στρατού.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Νοέμβριος 2012. Τα καζάνια για την παραγωγή τσίπουρου άναψαν.

ΜΕ τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ Καβάλας να ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση ξεκινά ο Νοέμβρης. Συνεχείς 24ωρες απεργίες αρχίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί, έρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα που έκανε δωρεά στον δήμο Καβάλας ο αδελφός δήμος της Νυρεμβέργης, στην Καβάλα έρχεται ο γ/γ έργων Στράτος Σιμόπουλος για τα έργα στα λιμάνια, σκουπίδια εμφανίζονται στους δρόμους της Καβάλας από την απεργία των εργαζομένων στον δήμο Καβάλας. Οι δικηγόροι απεργούν σχεδόν όλο τον μήνα, κατά 95% είναι πεσμένη η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, γίνετε η 1η έκθεση καναρινιών στην Καβάλα, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ πληρώνονται κάποιες από τα δεδουλευμένα τους, ξεκινά η απόσταξη τσίπουρου και το μάζεμα της ελιάς, πραγματοποιείται στην Καβάλα από τον δικηγορικό σύλλογο σεμινάριο για την δίκαιη δίκη. Με ενέργειες του βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη, έρχονται στην Καβάλα Ιάπωνες αξιωματούχοι που ενδιαφέρονται για τα τοπικά μας προϊόντα, παραιτείται ο πρόεδρος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης. Κινητοποιήσεις από τους κτηνοτρόφους για τις χρηματοδοτήσεις που άργησαν, συνεδριάσεις της συντονιστικής για την μείωση των δρομολογίων και την αποψίλωση υπηρεσιών από το νησί, ο δήμος Καβάλας αποφασίζει να παραχωρήσει την χρήση του κολυμβητήριου στους ναυτικούς συλλόγους.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Δεκέμβριος 2012. Εορταστικές εκδηλώσεις από συλλόγους στην πλατεία της Καβάλας.

Συνεχίζονται τα έργα θωράκισης του επιβατικού λιμανιού, ανακοινώνεται πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμών των αδέσποτων στην Καβάλα, περίπτωση τοκογλυφίας στα Λιμενάρια της Θάσου, τη Νυρεμβέργη επισκέπτονται ο περιφερειάρχης Άρης Γαιαννακίδης και ο αντιδήμαρχος Θάσου Μιχάλης Ξώγνος και παραλαμβάνουν πυροσβεστικό όχημα δώρα του δήμου Νυρεμβέργης, απεργία των εργαζομένων στο ΙΚΑ για τις απολύσεις συναδέλφων τους, απεργούν οι εργαζόμενοι στους δήμους για τον ίδιο λόγο. Τραγικό συμβάν με τρία παιδιά να καίγονται από φωτιά που προκλήθηκε από ξυλόσομπα σε σπίτι στην Μεσορόπη. Συνεχίζουν την αποχή τους δικαστές και δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί αναστέλλουν την χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τα δημοτικά συμβούλια του νομού ψηφίζουν τα τεχνικά τους προγράμματα και τους προϋπολογισμούς του 2013, πόλεις και χωριά στολίζονται για τις γιορτές και πάλι πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Θανάσης Μητρόπουλος. Ένα τραγικό γεγονός σημαδεύει τις μέρες των Χριστουγέννων στην Ξάνθη, όπου ένας 27χρονος βιάζει και καίει ζωντανή μια 34χρονη κοπέλα. Ουρές σχηματίζονται σε εφορία και διεύθυνση συγκοινωνιών από αυτοκινητιστές που θέλουν να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλές οι εορταστικές εκδηλώσεις από συλλόγους στην κεντρική πλατεία. Το 2012 κλείνει με τους καταστηματάρχες να ανάβουν τις καθιερωμένες φουφούδες στην αγορά της Καβάλας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου