Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΜΠΙΕΣ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



    Περιπατητές της περιμετρικής οδού της Καβάλας, εντόπισαν πως όλα τα πεύκα του περιαστικού δάσους για ακόμη μια χρονιά γέμισαν άσπρα κουκούλια. Επισκεφτήκαμε την περιοχή και πραγματικά διαπιστώσαμε πως όπου και να κοιτάξεις από τον Άγιο Σίλα και το Βασιλάκι μέχρι την Περιμετρική και το Σανατόριο, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα κλαδιά των πεύκων κουκούλια. 

   Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και όπως μας ενημέρωσε ο γεωπόνος του δήμου Κώστας Δουκίδης, αφορά τα «μεταξένια» σπίτια από το έντομο Thaumetopoea pityocampa ή όπως το ξέρουμε με το Ελληνικό του όνομα Πυτιοκάμπη η Λιτανεύουσσα (από την συνήθειά της να ακολουθεί η μια την άλλη). Το χαρακτηριστικό αυτό κουκούλι είναι η φωλιά που προστατεύει αυτές τις κάμπιες το χειμώνα. Οι κάμπιες μένουν μέσα στις φωλιές την ημέρα και βγαίνουν να τραφούν με πευκοβελόνες τη νύχτα, ενώ τα υπολείμματα της τροφής τους συσσωρεύονται στο κάτω μέρος της φωλιάς. Έχει διαπιστωθεί ότι κατά μέσο όρο οι κάμπιες προσβάλλουν περίπου το 30% ενός πευκοδάσους, οδηγώντας πολλές φορές μετά από χρόνια στη νέκρωση εκατοντάδες δέντρα.

   Όσον αφορά το περιαστικό δάσος της Καβάλας που ξεπερνά σε έκταση τα 15.000 στρέμματα, ενώ όταν φυτεύτηκε το 1914 –επρόκειτο για τεχνητό δάσος - καταλάμβανε έκταση κοντά στα 25.000 στρέμματα, το πρόβλημα το βλέπουμε κάθε χρόνο. Αποτελείται κυρίως από κωνοφόρα, με κυρίαρχα δέντρα τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, ενώ υπάρχουν ακόμη ακακίες, θαμνότοποι και φρυγανότοποι. Κι όμως κάθε χρόνο το περιαστικό μας δάσος  απειλείται και από φυσικούς εχθρούς, εκτός από τις άτιμες τις φωτιές όπως είναι οι κάμπιες, που στα πεύκα του βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν.    

   Η αντιμετώπιση των εντόμων αυτών γίνεται με διάφορους τρόπους. Παλαιότερα γίνονταν ψεκασμοί με χημικά, ενώ πρόσφατα  έχει επικρατήσει η βιολογική καταπολέμηση με το βακτήριο Bacillus thurigiensis. Ο πιο φιλικός στο περιβάλλον τρόπος είναι το κόψιμο και το κάψιμο της φωλιάς τους. Πριν λίγα χρόνια ο δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το δασαρχείο είχε προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, τουλάχιστον στα δασάκια της Παναγούδας και των Πεντακοσίων εντός της πόλης. Τώρα όμως με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο και κοστοβόρο.

   Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με το δασαρχείο που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το περιαστικό δάσος και δεκάδες χιλιάδες ακόμη στρέμματα δάσους σε όλο το νομό Καβάλας. Οπότε πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε με την Πυτιοκάμπη την Λιτανεύουσα, που όπως φαίνεται από την άνοιξη και μετά θα υπάρχει σε αφθονία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου