Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑΘΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΕ ΨΥΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ.



   Τον Στάθη Ξανθόπουλο του Κωφόγλη (ήταν ο πατέρας του) τον γνωρίσαμε το περασμένο Σάββατο στην κοπή της πίτας της Λέσχης Ποντίων Καβάλας. Πρόκειται για έναν Πόντιο Έλληνα μετανάστη στο Τορόντο του Καναδά, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα. Γεννημένος το 1955 στο Κοκκινόχωμα Καβάλας, σε ηλικία 16 χρονών μετανάστευσε στον Καναδά όπου ζει μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ να ξεχνά την καταγωγή του. 
Ο Στάθης Ξανθόπουλος του Κωφόγλη.

   Ο κ. Ξανθόπουλος είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Ασχολείται με την κατασκευή οικοδομών, αλλά πριν φτάσει εδώ ασχολήθηκε με την φύλαξη υψηλών προσώπων, ενώ έφτασε να είναι ο προσωπικός σωματοφύλακας του πρωθυπουργού του Καναδά Πιέρ Ελιέτ Τρουτώ. Είναι εκπαιδευτής σε Κινέζικες πολεμικές τέχνες και μιλά άπταιστα Αγγλικά, Ελληνικά, Ιταλικά,  Τουρκικά και φυσικά Ποντιακά. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στον εθελοντισμό και είναι μέλος σε αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα. Γι’ αυτές του τις δράσεις έχει τιμηθεί με το βραβείο Εθελοντών του Οντάριο, το χρυσό μετάλλιο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας και άλλες διακρίσεις.
Το μνημείο της Ποντιακής γενοκτονίας που έστησε ο κ. Ξανθόπουλος στον Καναδά.

   Η μεγαλύτερη στιγμή όμως για τον κ. Ξανθόπουλο είναι η μετά από πολλούς κόπους και δυσκολίες ανέγερση ενός από τα ελάχιστα αναγνωρισμένα μνημεία για την Ποντιακή γενοκτονία στον Καναδά. Η προσπάθεια για την πραγματοποίηση αυτού του οράματός του ξεκίνησε το 1994 και ευοδώθηκε το 2002. Οκτώ χρόνια αγώνες για την ανέγερση ενός μοναδικού στο είδος του μνημείο για τους Πόντιους Έλληνες που θυσίασαν την ζωή τους. Τελικά μετά από μεγάλο αγώνα και με την βοήθεια του τότε δημάρχου του Τορόντο, το μνημείο στήθηκε στο δημαρχείο του δήμου East York, στο κέντρο της πόλης του Τορόντο. Χιλιάδες το επισκέπτονται κάθε χρόνο, ενώ μέχρι την ολοκλήρωσή του ο κ. Ξανθόπουλος το κρατούσε μυστικό, αφού υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από την διπλωματική πλευρά, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα. Τελικά το πείσμα του αλλά και η βοήθεια που βρήκε από το κράτος του Καναδά, του επέτρεψαν να δει το όνειρο του να πραγματοποιείται, αν και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αρνήθηκε να παραβρεθεί στα αποκαλυπτήριά του, όπως μας είπε με παράπονο ο κ. Ξανθόπουλος.
Ο κ. Ξανθόπουλος με το γ/γ της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Γ.  Χαρπαντίδη.

   Στην Ελλάδα έρχεται συχνά και σε μια τέτοια επίσκεψή του τον συναντήσαμε στην εκδήλωση της Λέσχης Ποντίων, η οποία μάλιστα τον τίμησε για την προσφορά του το 2004 όταν πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Πενταζίδης. Με την χαρακτηριστική του φυσιογνωμία δεν περνά από πουθενά απαρατήρητος, ενώ είναι πρώτος στο γλέντι και στον χορό. Μάλιστα είναι από τα ενεργά μέλη της αδελφότητας Ποντίων του Τορόντο στον Καναδά «Παναγία Σουμελά». Χειμαρρώδης στον λόγο του μας τόνισε πως η καρδιά του ζει και χτυπά για την Ελλάδα και για τον Πόντο και η προσπάθειά του για την ανάδειξη της γενοκτονίας των Ποντίων θα συνεχιστεί. 
Στο κέντρο με συγγενείς και φίλους.

   Ο κ. Ξανθόπουλος θα φύγει για επαγγελματικές υποχρεώσεις στον Καναδά στις αρχές του Μάρτη, αλλά το καλοκαίρι θα επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ζωή του όπως μας την περιέγραψε με λίγα λόγια, που σίγουρα δεν είναι ικανά να την περιγράψουν με όλες τις λεπτομέρειες. Και πάντα εύχεται να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου