Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



   Εβδομήντα πέντε νταλίκες φορτωμένες με κάθε είδους εμπορεύματα, περίμεναν χθες Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου πως και πώς στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας, να φορτωθούν για μεταφορά στη Λήμνο με το πλοίο Ταξιάρχης. Κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να φύγουν στις 3 το μεσημέρι, βγήκε απαγορευτικό δελτίο από το λιμεναρχείο μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί. Τελικά το πλοίο φόρτωσε χθες το μεσημέρι, ενώ από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ζητήθηκε μέσω του υπουργείου αν τελικά λήξει το απαγορευτικό, να φύγει στις 9 σήμερα το πρωί. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν και πάλι από τον καιρό, αφού πριν λήξει το απαγορευτικό μπορεί να εκδοθεί νεώτερο. 

   Έτσι η αγορά της Λήμνου που περίμενε αυτό το πλοίο για να τροφοδοτηθεί, έμεινε μια ακόμη μέρα αμανάτι. Ολόκληρο το νησί  σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Ψυχούδη, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την τροφοδοσία του. Από την περασμένη Τετάρτη που έληξε η απεργία μόνο ένα πλοίο έπιασε την Μύρινα, αλλά δεν ήταν ικανό να τροφοδοτήσει όλο το νησί με προϊόντα άμεσης ανάγκης. Υπάρχει μια σχετική γεωργική παραγωγή στο νησί, όμως σίγουρα δεν επαρκεί μια και οι ανάγκες των κατοίκων της είναι πολύ περισσότερες. 

   «Είμαστε 18.000 κάτοικοι στο νησί και εδώ και 10 μέρες δεν είχαμε καθόλου τροφοδοσία, σημείωσε ο κ. Ψυχούδης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του χθες το πρωί. Περιμένουμε τον Ταξιάρχη σήμερα (χθες) να έρθει από Καβάλα με πολλές νταλίκες και φορτηγά, για να υπάρξει ανάσα στην αγορά μας. Δίκαια τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά κι εμείς άνθρωποι είμαστε και πρέπει να μας σκεφτούν. Ούτως ή άλλως νοιώθουμε απομονωμένοι, με ένα μόλις πλοίο κάθε μέρα μέσο όρο και λιγότερα ίσως τον χειμώνα. Υπάρχει η αεροπορική σύνδεση όμως είναι ακριβή. Υπήρξαν ακόμη περιπτώσεις μέσα στην απεργία που επιστρατεύθηκαν ελικόπτερα για μεταφορά ασθενών. Εμείς νοιώθουμε καθημερινά πως είμαστε σε απεργία, δυστυχώς». 

   Τελικά αν όλα πάνε καλά, ο Ταξιάρχης θα πιάσει σήμερα το μεσημέρι  στο νησί. Από εκεί και μετά εκτός από την απομόνωση, στην Λήμνο αισθάνονται και την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης, η οποία αποψιλώνει τις υπηρεσίες του νησιού. Μπορεί η εφορία να πήρε παράταση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο για να συγχωνευτεί με αυτήν της Μυτιλήνης, όμως τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη συγχωνευτεί. «Αν συνεχιστεί αυτή η αφαίμαξη των υπηρεσιών της Λήμνου, δεν θα μείνει πλέον άνθρωπος στο νησί. Τι να μείνει και να κάνει, την στιγμή που για ένα απλό χαρτί θα πρέπει να κάνεις ολόκληρο ταξίδι 7 ωρών για την Μυτιλήνη. Ακόμη και το νοσοκομείο μας κινδυνεύει με υποβάθμιση. Εμείς στον δήμο πάντως θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, μήπως τελικά γλυτώσουμε κάτι», σημειώνει την συνομιλία μας ο κ. Ψυχούδης. 

   Εμείς του θυμίσαμε προ Καλλικράτη την πρόθεση της Λήμνου να ανήκει διοικητικά στο νομό Καβάλας. «Μακάρι να είχαμε εισακουστεί τότε. Σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Ψυχούδης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου