Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΥΣΣΗΣ κκ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ.



   Στην Καβάλα βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσσης κκ Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι και Ηγούμενος της ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Τον κ Ελπιδοφόρο κάλεσαν η μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, καθώς επίσης και οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το αίτημα στάλθηκε προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κκ Βαρθολομαίο, το οποίο έγινε δεκτό. 

   Ο κ. Ελπιδοφόρος το περασμένο Σάββατο το απόγευμα βρέθηκε στη Νέα Καρβάλη, όπου προσκύνησε το ιερό λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό. Στην συνέχεια ενημερώθηκε από τον πατέρα Αλέξη για τη Νέα Καρβάλη, τους κατοίκους της, την καταγωγή τους, την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου, αλλά και για τα κειμήλια που έφεραν από την Πατρίδα. Στην συνέχεια ζήτησε να μιλήσει στα παιδιά του σχολείου της Νέας Καρβάλης τα οποία χαρακτήρισε ως «δέντρα που έχουν ρίζες, κορμό και κλαδιά», ζητώντας από αυτά να μην ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους μια και τα περισσότερα είναι Καππαδόκες, να έχουν δυνατό κορμό και να απλώσουν τα κλαδιά τους επί γης. 

   Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, από τον δικό μας Μητροπολίτη κ. Προκόπιο και τον Μητροπολίτη Προύσσης κ. Ελπιδοφόρο, το οποίο μεταδόθηκε απ’ ευθείας από το ραδιόφωνο της ΕΡΑ Καβάλας. Την συνέχεια τον δεξιώθηκε ο κ. Προκόπιος στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, όπου και είχε συναντήσεις με φορείς της Καβάλας. Τέλος το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Ελπιδοφόρου στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με θέμα «Πατριαρχική Θεολογική Σχολή Χάλκης. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Τον σεβασμιότατο Προύσσης προσφώνησε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας περιφερειακής Νίκος Γεωργιάδης.

   Ο κ. Ελπιδοφόρος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ίδρυση της Σχολής και στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης της Αγίας Τριάδος το 1843 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ’ στον Λόφο της Ελπίδας, την οποία και εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 1844. Επίσης αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό του 1894 που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία της, καθώς όλα τα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ελπιδοφόρος μίλησε για τις αναστηλώσεις που έγιναν και διήρκησαν 17 μήνες και στο νέο κτίριο της Σχολής, το οποίο εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου του 1896. Τέλος ο Μητροπολίτης Προύσης παρουσίασε για πρώτη φορά σχέδια από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά την σημαντική ανακαίνιση που έγινε τη δεκαετία του ’50, αλλά και στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε η Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφορούν την επέκταση και την ανακαίνιση τμήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

   Ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι στη μελέτη προβλέπεται η εκ βάθρων ανακατασκευή του αμφιθεάτρου της σχολής όπως επίσης και οι κοιτώνες που θα είναι πλέον ατομικοί. Επίσης, στα σχέδια της μελέτης προβλέπεται η κατασκευή εστιών στον περίβολο του μοναστηριού για τη φιλοξενία των όσων θα φοιτούν στη σχολή, όπως επίσης και η ηλεκτρονική σύνδεση της μεγάλης βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, τονίζοντας την παγκοσμιότητα της σχολής με την επαναλειτουργία της. Ο κ.Ελπιδοφόρος αναχώρησε από την Καβάλα χθες το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου