Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.



   Υλοποιήθηκε μια προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμος Καβάλας, ώστε μικρά παιδιά που κατάγονται από την Αλβανία, να ενσωματώσουν αλλά και διατηρήσουν την επαφή με τον πολιτισμό και τη μητρική τους γλώσσα. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι γεννημένα στην Ελλάδα και πηγαίνουν σε Ελληνικά σχολεία. Όμως παράπονο των γονιών τους ήταν πως όσο κι αν προσπαθούν οι ίδιοι να μάθουν στα παιδιά τα Αλβανικά, εκείνα μόνο τα μιλούν και δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Μέσω του συλλόγου τους είχαν ζητήσει από τον δήμο αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα φροντιστήριο.  Αυτή η δέσμευση είχε δοθεί από τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή στον Αλβανό γενικό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα, που είχε επισκεφτεί πριν λίγο καιρό την Καβάλα. Η δέσμευση εκείνη πήρε σάρκα και οστά κι έτσι ξεκινά άμεσα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας η λειτουργία ενός φροντιστηρίου αλβανικών, στην αρχή με ένα τμήμα, ενώ αν χρειαστεί μπορεί να δημιουργηθεί και δεύτερο. 

   Το ξεκίνημα έγινε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι με την παρουσία και πάλι του κ. Πόντα, φορέων της Καβάλας, μελών του συλλόγου Αλβανών Καβάλας αλλά και 20 μέχρι στιγμής παιδιών που θα ξεκινήσουν μαθήματα σε μια αίθουσα που δόθηκε από το σχολείο γι αυτό τον σκοπό. Στην Καβάλα ζει και εργάζεται μια εκπαιδευτικός η Μάρα Βαλπόντε, η οποία δίδασκε σε σχολείο της Αλβανίας, αλλά μετανάστευσε για καλύτερη ζωή. Αυτή λοιπόν θα διδάξει τα παιδιά με βάσει το πρόγραμμα διδασκαλίας που ισχύει και στην Αλβανία. Με πρωτοβουλία του πρόξενου ήρθαν στην Καβάλα και τα απαραίτητα βιβλία που διδάσκονται στα Αλβανικά σχολεία και όλα είναι έτοιμα, ώστε να αρχίσουν τα μαθήματα Αλβανικής γλώσσας για παιδιά 6 ως 14 χρονών. 

   Παρόντες στο ξεκίνημα εκτός των κκ Σιμιτσή και Πόντα, ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Καβάλας Λία Ασλανίδου και ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών Καβάλας Αλέκο Ζέκια, μαζί με αρκετά μέλη του συλλόγου και γονείς των παιδιών που θα συμμετάσχουν.

   Σε δηλώσεις του ο κ. Σιμιτσής τόνισε την αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος. «Καλωσορίζουμε τους καινούργιους μας συμπολίτες μικρούς και μεγάλους και τους δίνουμε την δυνατότητα να αναπτυχθούν ως ενεργοί πολίτες και να είναι περήφανη για την καταγωγή τους. Η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους μας  κι εμείς εδώ στην Καβάλα είμαστε πρωτοπόροι. Με την βοήθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της διεύθυνσης του 10ου δημοτικού σχολείου ξεκινούμε φροντιστήριο Αλβανικής γλώσσας πιστεύοντας πως πρέπει τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών μας να μάθουν την γλώσσα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Χαιρετίζουμε και την παρουσία του Αλβανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης στην Καβάλα για δεύτερη φορά ο οποίος μας έκανε και πρόταση για μια ιδιαίτερη συνεργασία με Αλβανικές πόλεις. Τέτοιες πρωτοβουλίες διευκολύνουν την συμβίωση των λαών, προωθούν την ιδέα της συνεργασίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια» σημείωσε ο κ. Σιμιτσής. 
  
   Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο Αλβανός πρόξενος. «Ευχαριστούμε θερμά τον δήμαρχο και όλους τους Καβαλιώτες γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Χαιρετίζουμε και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών να διδάξουν αφιλοκερδώς τα παιδιά την μητρική τους γλώσσα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες φέρνουν τους δυο λαούς πιο κοντά» τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Πόντα. Δραστηριότητα που θα ωφελήσει τα παιδιά αυτά χαρακτήρισε το φροντιστήριο Αλβανικών και η διευθύντρια του 10 δημοτικού σχολείου που θα τα φιλοξενήσει Φωτεινή Αναστασιάδου. «Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι ήδη μαθητές του σχολείου μας και διδάσκονται Ελληνικά, ενώ και κάποια άλλα πηγαίνουν στην τάξη υποδοχής που έχει το σχολείο. Θεωρώ πως παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι πολιτισμική ανάπτυξη και εδραίωση φιλίας» σημείωσε η κ. Αναστασιάδου. 

   Και φυσικά ο λόγος δόθηκε και στα ίδια τα παιδιά, που έδειχναν  χαρούμενα επειδή θα μάθουν την γλώσσα των γονιών και των παππούδων τους. «Με τον τόπο αυτό θα μάθω να διαβάζω τα γράμματα που μου στέλνει η γιαγιά και ο παππούς μου» μας είπε χαρακτηριστικά ένας χαριτωμένος μπόμπιρας, ενώ μια συμμαθήτριά του μας είπε πως «θα μπορεί να διαβάζει στο διαδίκτυο τα νέα από την Αλβανία, αλλά και θα μπορεί να συνεννοείται με συγγενείς και φίλους κάθε φορά που πηγαίνει στην Αλβανία». Στην αρχή τα παιδιά θα κάνουν μαθήματα μια φορά την εβδομάδα, ενώ λίγο αργότερα αν όλα πάνε καλά, δυο φορές την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου