Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΧΟΡΕΨΕ Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Τον καθιερωμένο ετήσιο χορό της πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Πανηπειρωτική Ένωση Νομού Καβάλας. Ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το έτος 1934 με πρωταρχικό σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανθρώπινη αλληλεγγύη μεταξύ των αποδήμων Ηπειρωτών που κατοικούσαν στο νομό Καβάλας. Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πολιτιστικές με στόχο τη διατήρηση , διάδοση και προβολή των ηθών, των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου. Ο σύλλογος αποτελείται από 250 ενεργά μέλη και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο Καβάλα. Επί σειρά ετών και σε χρόνια δύσκολα τα μέλη του συλλόγου φιλοξενούσαν Ελληνόπουλα από την Βόρεια Ήπειρο, κάποια από αυτά μάλιστα τα σπούδασαν. 

   Μέσα στον σύλλογο έχουν δημιουργήσει τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών ενηλίκων, ενώ διαθέτουν βεστιάριο με παραδοσιακές στολές από την περιοχή της Ηπείρου. Ευελπιστούν να διατηρήσουμε και να προβάλουμε τον πολύτιμο θησαυρό της ιδιαίτερης πατρίδας τους, χωρίς να ξεχνάνε την καταγωγή τους. Κάθε χρόνο μάλιστα διοργανώνουν εκδηλώσεις, ενώ συμμετέχουν στο καθιερωμένο αντάμωμα όλων των Ηπειρωτών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και όχι μόνο επιχειρώντας να συσφίξουν τις σχέσεις τους με Ηπειρώτες άλλων νομών για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων. Ακόμη με το χορευτικό τους συγκρότημα συμμετέχουν σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού Καβάλας και όχι μόνο, προσπαθώντας να κάνουν γνωστή την κουλτούρα τους, τους χορούς τους και την μουσική τους. 

   Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων ήταν και ο ετήσιος χορός τους στο κοσμικό κέντρο Μιχάλης. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Θεόδωρος Γκότοβος στον χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου για την συμμετοχή τους, δεν ξέχασε να αναφερθεί στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ακόμη αναφέρθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου «Ουρανόπετρα. Η δωδέκατη γενιά» του Ιωάννη Καλπούζου από την Πανηπειρωτική, που θα γίνει στις 4 Απριλίου στο ξενοδοχείο Γαλαξίας στις 8 το βράδυ, με την παρουσία του συγγραφέα που έλκει την καταγωγή του από την Ήπειρο. Πρόκειται για ένα βιβλίο με κέντρο την Κύπρο με περιπέτειες, δυνατούς έρωτες, αναπάντεχες ανατροπές και  ολοζώντανους χαρακτήρες, σε ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με χορταστική πλοκή που θα μαγέψει τους αναγνώστες! 

   Κι αμέσως μετά ξεκίνησε ο χορός με την παραδοσιακή ορχήστρα του βιρτουόζου στο κλαρίνο Κώστα Σμόλικα και Μάνθου Λούλη στο τραγούδι που ήρθαν από την Ήπειρο και το συγκρότημά τους. Στην αρχή χόρεψε το χορευτικό της Πανηπειρωτικής Ένωσης ντυμένο με παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ οι παραβρισκόμενοι παρακολούθησαν κι ένα καρναβαλικό  έθιμο της Ηπείρου με τον Καλατζή και την Γριά. 

Και φυσικά ακολούθησε χορός και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου συμμετείχαν όλοι μικροί και μεγάλοι. Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου