Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΣΤΟ ΧΑΛΚΕΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Κάθε χρόνο η πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή. Πρόκειται για μια από τις νεότερες ίσως γιορτές της Ορθόδοξης εκκλησίας που καθιερώθηκε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη, ως επέτειος των εγκαινίων του Αγιάσματος και του ιερού ναού της Θεομήτορος. Ο ναός αυτός βρίσκονταν έξω από τα τείχη της Επταλόφου, συγκεκριμένα πέρα από την πύλη της Σηλυβρίας και ήταν γνωστός ως Ζωοδόχος Πηγή Μπαλουκλή, όνομα που διατήρησε μέχρι σήμερα.

«Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως  εκεί δίπλα στο Αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 ένας καλόγερος τηγάνιζε  ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε  έφευγαν απ’ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο νερό, θα πίστευε ότι  έγινε κάτι τέτοιο. Και  πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του Αγιάσματος.

 Μέχρι σήμερα μέσα στην δεξαμενή της  Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται δίχρωμα ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ’ την μια πλευρά τους. Σ’ αυτό το Αγίασμα που αναβλύζει στον ναό και είναι πραγματικά πηγή ζωής, οφείλονται πολλά θαύματα που έχουν γίνει και επιβεβαιώνονται από ιστορικούς μελετητές. Αυτή η γιορτή από τότε επεκτάθηκε σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ο δε ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το  αγίασμα του «Μπαλουκλί». 

Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής στην Πόλη, βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε Αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.


   Στο δημοτικό διαμέρισμα του Χαλκερού του δήμου Καβάλας υπάρχει ο όμορφος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που την περασμένη Παρασκευή είχε την πανηγυρική του. Από την παραμονή το βράδυ αρκετός κόσμος ανηφόρισε στο Χαλκερό για να τιμήσει την Ζωοδόχο Πηγή, ενώ ανήμερα την Παρασκευή το πρωί, τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης ΦΝΘ κκ Προκόπιος. 

Μετά το τέλος της λειτουργίας μοιράστηκαν άρτος, κόκκινα αυγά και κεράσματα στους πιστούς που κατέκλυσαν τον ιερό ναό. Όλα  έγιναν άψογα με την προσωπική βοήθεια της εκκλησιαστικής επιτροπής αλλά και των κατοίκων του χωριού. 

Μετά από προσπάθεια αρκετών χρόνων η γιορτή αυτή του Χαλκερού έχει καθιερωθεί και έχει γίνει θεσμός, αφού κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

   
 Από επισήμους διακρίναμε τους βουλευτές Γιάνη Πασχαλίδη και Ντίνο Κλειτσιώτη, τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον δήμο Στάθη Εριφυλλίδη και αρκετούς τοπικούς συμβούλους, καθώς επίσης και τους πρόεδρους του τοπικού συμβουλίου Χαλκερού Σάββα Χατζηβασιλειάδη και Καρβάλης Κυριάκο Χριστοφορίδη.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου