Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΠΟΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Ένα έντονο και συγκινησιακά φορτισμένο Σαββατοκύριακο, πέρασαν στην Καβάλα 80 περίπου άνδρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα, που σαν παιδιά η ζωή τους σφραγίστηκε από την Κατοχή (1941-1944), τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν. Είναι πατέρες και μάνες, παππούδες και γιαγιάδες που έζησαν από της ζωής τις συγκυρίες τα παιδικά τους χρόνια στην Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» της Καβάλας. Αποφάσισαν λοιπόν μετά από πρωτοβουλία της Αγνής Χαβιάρη Μπαντόλα που κάλεσε όσους μπόρεσε να βρει, να συναντηθούν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Παιδόπολη Καβάλας και να θυμηθούν εκείνα τα πραγματικά δύσκολα χρόνια.

   Οι Παιδοπόλεις ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης, με Βασιλικό Διάταγμα της 10 Ιουλίου 1947. Αυτό έγινε στο πλαίσιο του «Εράνου Πρόνοια Βορείων Επαρχιών Ελλάδος» και αποσκοπούσε στην άσκηση φιλανθρωπικού έργου στις περιοχές κοντά στα θέατρα των επιχειρήσεων του Εμφυλίου πολέμου. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε τότε η Φρειδερίκη, το κύριο σχέδιο ήταν «να γλιτώσουμε τα παιδιά μας, στις βόρειες επαρχίες, από το να μεταφερθούν πέρα από τα σύνορα και να ανατραφούν ως εχθροί της χώρας». 


   Η Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» της Καβάλας, μία από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν για να περιθάλψουν παιδιά - προσφυγόπουλα λόγω του πολέμου, δέχθηκε τους πρώτους της 22 τροφίμους (21 παιδιά από τη Θράκη και ένα από χωριό της Καβάλας) στις 23 Σεπτεμβρίου του 1947, αγόρια και κορίτσια, 7 έως 12 ετών. Δίπλα στο όνομα του καθενός υπήρχε η φράση «οικογένεια πληγείσα υπό ανταρτών», που συμπληρωνόταν από τις λέξεις «ορφανό πατρός», «ορφανό μητρός» κ.α.

   Η αύξηση ήταν συνεχής. Οι τρόφιμοι της Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι το καλοκαίρι του 1950 ήταν 551. Στα 1977 ο συνολικός αριθμός των παιδιών είχε φτάσει τα 1.886. Μετά το καλοκαίρι του 1950 οι 40 από τις 53 Παιδοπόλεις καταργήθηκαν και όσες συνέχισαν να λειτουργούν μετατράπηκαν σε αμιγώς αρρένων ή θηλέων. Η Παιδόπολη Καβάλας παρέμεινε σε λειτουργία και έγινε θηλέων, για να μετατραπεί και πάλι σε μικτή και να λειτουργεί έτσι μέχρι σήμερα. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αναφέρονται στη διδακτορική του διατριβή του ιστορικού και ερευνητή Νίκου Καραγιαννακίδη, που ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα της Παιδόπολης, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση.

   Αυτά αλλά και πολλές θύμησες βγήκαν το Σάββατο το απόγευμα. Χαιρέτησε η πρόεδρος της Παιδόπολης Μαρίνα Φιλιππίδου, η κ. Μπαντόλα και ο κ. Καραγιαννακίδης που παρουσίασε και μια σειρά φωτογραφιών που διασώθηκαν από εκείνα τα χρόνια, μέσα από τις οποίες πολλοί αναγνώρισαν τους εαυτούς τους. Η συγκίνηση περίσσεψε όταν ένας από τους παρευρισκόμενους θυμήθηκε το τραγούδι που έλεγαν: «Ο Θεός που πάντοτε μας βλέπει από ψηλά, θα μας ενώσει κάποτε σίγουρα ξανά»! Και να που έγινε πραγματικότητα για πολλούς από αυτούς, ενώ κάτι είχαν να πουν και να θυμηθούν για εκείνους που έφυγαν από την ζωή.   

   Ως γνωστόν η Παιδόπολη στεγάστηκε αρχικά στο Πουλίδειο Γηροκομείο και από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι και σήμερα βρίσκετε στα σημερινά «σπιτάκια», όπου το καθένα φιλοξενούσε περίπου 8 με 10 παιδιά, τα οποία επιτηρούσε και φρόντιζε μία υπάλληλος - «μητέρα»). Για να θυμηθούν λοιπόν κι εκείνο το πρώτο τους σπίτι χθες Κυριακή το πρωί αμέσως μετά το εκκλησιασμό που έγινε στον Άγιο Σίλα όπως τότε, και το μνημόσυνο για όλα τα «αδέλφια» τους που έφυγαν ήδη από τη ζωή, επισκέφτηκαν το Πουλίδειο  Γηροκομείο. Κι εδώ οι στιγμές ήταν συγκινητικές, αφού για πολλούς από αυτούς αυτή ήταν τότε η Παιδόπολη, ενώ μερικοί έζησαν και την μετεγκατάστασή της. Με την συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Καβάλας τραγούδησαν τραγούδια εκείνης της εποχής αλλά και τον Εθνικό Ύμνο.

   Από κοντά τους και τις δυο μέρες η πρόεδρος του Ιδρύματος σήμερα η Μαρίνα Φιλιππίδου, το προσωπικό και φυσικά τα 30 περίπου παιδιά που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη. Όλοι μαζί έξησαν 2 αξέχαστες μέρες και υποσχέθηκαν να μην ξαναχαθούν. Μεταξύ των άλλων στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Άννα Σπανδώνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πεφάνης.

2 σχόλια:

  1. 8α ξαναγινει μια τετοια συναντηση?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηταν κι η μητερα μου μαζι σας,εκει,καποτε... ορφανη απο μητερα,4 παιδια,θυματα των ανταρτων.
    Μου μιλουσε παντα με συγκινηση κι ευγνωμοσύνη για τα χρονια της εκει.
    Την έχασα πέρυσι,μακάρι να ήξερα γι αυτόν την συνάντηση οταν συνέβη,να συμμετείχε..
    Να είστε καλά ολοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή