Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.



   Όταν οργανώθηκαν τα δυο προηγούμενα χρόνια  η 1η και 2η  Συναντήσεις Συνοικιακών Συλλόγων», οι συμμετέχοντες είχαν διαβεβαιώσει πως θα υπάρξει σίγουρα και συνέχεια. Κι αυτό γιατί κατάλαβαν πολύ καλά πως πάντα «η ισχύς έρχεται εν τη ενώσει». Αυτή τους την υπόσχεση τήρησαν λοιπόν το περασμένο Σάββατο 8 Ιουνίου το βράδυ, έξι συνοικιακοί σύλλογοι της Καβάλας. Στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης-Καλαμίτσας «Η Αγία Ειρήνη»  και με οικοδεσπότες τα μέλη του, βρέθηκαν μέλη και φίλοι των συνοικιακών συλλόγων της Αγίας  Παρασκευής, της Παναγίας «Το Κάστρο», του Αγίου Λουκά, των Πεντακόσιων - Αγ. Βαρβάρας και της Χωράφας, για την «3η Συνάντηση Συνοικιακών Συλλόγων της Καβάλας». Το φεστιβάλ αυτό παραδοσιακού χορού έγινε στον αύλειο χώρο του κλειστού γηπέδου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» της Καλαμίτσας.


   Εκατοντάδες Καβαλιώτες παρακολούθησαν την όμορφη ομολογουμένως εκδήλωση, σε μια σύναξη που θα την ζήλευαν πολλοί. Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης πρόεδρος του συλλόγου της Καλαμίτσας Τάσος Κεσόγλου, αφού ευχαρίστησε όλους τους συλλόγους και τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση, ζήτησε να «προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ξεχάσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, να διασκεδάσουμε και να ευχηθούμε ότι από αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα, καλύτερη για την Ελλάδα και τον κόσμο». Τέλος κάλεσε τους κατοίκους της Κηπούπολης και της Καλαμίτσας να πλαισιώσουν τον σύλλογο και να ξαναζωντανέψουν την παλιά γειτονιά, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της συνοικίας τους.


   Και στην συνέχεια χορός. Πρώτο χορευτικό που εμφανίστηκε στην σκηνή, ήταν το αυτό των διοργανωτών από την Κηπούπολη και την Καλαμίτσα. Αν και σχετικά νέος ο σύλλογος, αφού ιδρύθηκε το 2008 εντυπωσίασε με την αρτιότητα των χορών του.  Τα μέλη του ντυμένα ομοιόμορφα χόρεψαν χορούς από την Μακεδονία, αποσπώντας το χειροκρότημα του κόσμου. 


Την σκυτάλη πήρε το χορευτικό της Χωράφας με εικόνες από Μικρασιατική παράδοση. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1985 αμέσως μετά την καταστροφική φωτιά του περιαστικού δάσους της Καβάλας, με απώτερο σκοπό την προστασία του. Φυσικά κάθε χρόνο διοργανώνει εκδηλώσεις, ενώ όπως και χθες συμμετέχει και σε αρκετές. Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές οι χορευτές και οι χορεύτριες της Χωράφας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, χορεύοντας χορούς από την Μικρά Ασία.


   Ο Πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Λουκά παρουσιάστηκε στην συνέχεια. Αν και έχει μόνο δυο χρόνια ζωής, τα μέλη του με την βοήθεια της χοροδιδασκάλου του μπόρεσαν και παρουσίασαν ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα με χορούς από την Θράκη. Στην συνέχεια σειρά είχε ο γείτονας με την Καλαμίτσα και την Κηπούπολη, πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Παρασκευής που ιδρύθηκε το 1990, αλλά για αρκετά χρόνια ήταν ανενεργός. Εδώ και λίγα χρόνια όμως επαναδραστηριοποιήθηκε και συμμετέχει πετυχημένα στα πολιτιστικά πράγματα της Καβάλας. Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι χορευτές και οι χορεύτριες του συλλόγου, εκτέλεσαν άψογα το πρόγραμμά τους με χορούς από τα νησιά της Ελλάδας.


   Επόμενος σύλλογος ήταν αυτός της Παναγίας «Το Κάστρο». Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 και τα μέλη του από τότε προσπαθούν να προβάλλουν και να λύσουν τα προβλήματα της ιστορικής συνοικίας τους. Τα μέλη του χορευτικού πάντως με άψογες χορευτικές φιγούρες σε χορούς από την Μακεδονία, μαγνήτισαν τα βλέμματα. 

Τελευταίο εμφανίστηκε το χορευτικό του συλλόγου Αγίας Βαρβάρας – Πεντακοσίων. Ιδρύθηκε το 1981 και από τότε αγωνίζεται με τα λίγα μέσα που διαθέτει και με πολύ προσπάθεια, να διατηρήσει αταλάντευτα τα ήθη και έθιμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεταφέροντας τον πολιτισμό και την παράδοση στις νέες γενιές. Και δείχνει να τα έχει καταφέρει, αφού η αρτιότητα των χορευτικών του, ανάγκασε τον κόσμο να χειροκροτήσει θερμά τους χορευτές και τις χορεύτριες του.


   Ο κόσμος συμμετείχε μαζικά στην εκδήλωση αυτή, δείχνοντας πως διψάει για παρόμοια θεάματα. Και η υπόσχεση όλων ήταν αυτές οι συναντήσεις να συνεχίσουν να γίνονται κάθε χρόνο. Από επισήμους είδαμε τον υφυπουργό εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Τάσο Χατζηαναστασίου, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Παπακοσμά, τον δημοτικό σύμβουλο Ανέστη Δημητριάδη.


   Κάποια στιγμή πέρασαν ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς και ο πρόεδρος της Δημωφέλειας Στέλιος Σχοινάκης, που βρισκόταν στον τελικό μίνι-μπάσκετ των δημοτικών σχολείων στο Αλεξάνδρα Δήμογλου. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε όλος ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου