Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ω, ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ... Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ.

   Μεγάλη Παρασκευή, μέρα του Επιτάφιου Θρήνου. Η πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας,, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, οι γυναίκες πηγαίνουν στις εκκλησίες και στολίζουν τον Επιτάφιο. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στις εκκλησίες αναπαράσταση της ταφής του Χριστού, ενώ εντός της ημέρας οι πιστοί προσκυνάνε τον Επιτάφιο και τα παιδιά περνάνε από κάτω "για να τους πιάσει η χάρη".

   Από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Πέμπτης αμέσως μετά την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων με την περιγραφή των μαρτυρίων του Χριστού από τους Αποστόλους και την αναπαράσταση του θανάτου Του στον Σταυρό, ξεκινά η προετοιμασία και ο στολισμός με λουλούδια των επιτάφιων των εκκλησιών. Ο στολισμός του Επιταφίου και η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του, έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα στην Ελλάδα και δημιουργεί  πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ακόμη και η κατασκευή του Επιταφίου δεν είναι τυχαία. Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη.

   Η ελληνική παράδοση ήθελε τις γυναίκες να ξενυχτούν στολίζοντας την ξυλόγλυπτη κατασκευή με λουλούδια όλων των χρωμάτων και των αρωμάτων που λόγω της άνοιξης βρίσκονται εν αφθονία. Σήμερα ιδιαίτερα στις πόλεις, τη θέση των γυναικών παίρνουν συνήθως επαγγελματίες ανθοδέτες, επιστρατεύοντας πλήθος από εξωτικά λουλούδια και πρασινάδες. Βέβαια υπάρχουν και ενορίες που κρατούν ακόμη. Σε πολλά μέρη  οι μοδίστρες έραβαν και τεχνητά χρυσά λουλούδια, τις λεγόμενες τρέδες. Τα λουλούδια πλέκονταν σε στεφάνια και γιρλάντες και όλος ο Επιτάφιος γινόταν μια κορόνα από άνθη που μοσχοβολούσαν. 

Τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Μάλιστα αν τα «έκλεβαν» έλεγαν πως είχαν περισσότερη δύναμη. Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Αν οι ανάγκες ήταν διαφορετικές, είχαν και άλλη χρήση. Τα κορίτσια τα έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν, ενώ στην Κρήτη τα χρησιμοποιούσαν για το έθιμο της ανανέωσης της ζύμης του ψωμιού.

   Και στην Καβάλα από νωρίς την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, οι πιστοί προσκυνούσαν τον Εσταυρωμένο, ενώ ακολούθησε το μυστήριο της Αποκαθήλωσης και η τοποθέτηση του σώματος του Κυρίου στον ανθοστολισμένο Επιτάφιο. Προς τιμή Του, υπηρεσίες και καταστήματα της Καβάλας παρέμειναν κλειστά μέχρι το μεσημέρι, ώστε όλοι να μπορέσουν να Τον προσκυνήσουν. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος χοροστάτησε στην Αποκαθήλωση στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, το απόγευμα στην περιφορά των Νεκροταφείων και το βράδυ στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου.


    Νωρίς το απόγευμα στους συνοικιακούς ναούς της Καβάλας ξεκίνησε η περιφορά των Επιταφίων, με αποκορύφωμα την περιφορά του Επιταφίου των Νεκροταφείων. Μια παράδοση λέει ότι, οι νεκροί αυτή την μέρα επισκέπτονται τους τάφους τους και θέλουν να τους βρουν καθαρούς και στολισμένους με λουλούδια. Τέλος στους κεντρικούς ναούς της πόλης, έγινε χθες το βράδυ η περιφορά των Επιταφίων των κεντρικών ενοριών, με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία, οπού εψάλλει δέηση. Πλήθος πιστών ακολούθησαν τις περιφορές των Επιταφίων, συμμετέχοντας στα πάθη και την Ταφή του Κυρίου και περιμένοντας την αυριανή μεγάλη μέρα της Ανάστασης. 
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. 


Από την περιφορά του Επιταφίου στη Νυρεμβέργη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου